Kasaplık et tavukçuluğunda üretim süresinin çok kısa olması,
birim alanda yoğun (entansif) üretim yapılabilmesi yemin ete dönüşme oranının
yüksek olması, iş gücünün diğer tarımsal işletmelere nazaran daha düşük olması,
kırmızı etle kıyaslandığında tavuk etinin ucuz, kolesterol ve yağ oranının
düşük , sindirimi kolay, besin değeri açısından iyi bir protein kaynağı olması
nedeniyle etlik piliç eti üretimi hayvancılık sektöründe özel bir önem arzetmektedir.
Etlik piliç üretimi nasıl yapılır?
Etlik
piliç üretimi yapmak isteyen üretici; ya kendisi bağımsız olarak veya piyasada çoğunlukla
uygulanan çeşitli entegre firmalarla sözleşme imzalayarak üretime başlar. Kendi başına
üreticinin üretime başlaması durumunda; sağlık, altlık, civciv, yem, ilaç,
nakliye, kesimhane,
paketleme ve pazarlama işlemleri için bizzat kendisi değişik firmalarla ilişki kurar.
Bu sistem zor ve zahmetli bir iştir. Diğer yöntem olan entegre firmalarla
sözleşme imzalayarak
üretime başlarsa; yukarıda sayılan tüm işlemleri entegre firma üstlenir.
Üretici
yalnızca
civcivleri büyütüp kesimlik piliç oluncaya kadarki bakım ve idaresini yapar.
Bir üretici bu işe nasıl başlar?
Kümesi
olmalıdır. Bu kümes kendisinin veya kiralık olabilir. Bu kümes ilk önce basınçlı
suyla güzelce yıkanır. Ardından dezenfektanlı su ile yıkanır. Kümes kurumaya bırakılır.
Civcivler kümese alınmadan bir hafta önce kümeslerin hazırlanması, bakım ve temizliği
yapılıp, kontrollerinin tamamlanmış olması gerekir. Kuşların ve farelerin
kümese girmeleri
önlenmelidir. Kümesler kapalı tutulmalıdır. Radyanların çalışıp çalışmadığı
kontrol edilmelidir.
Civcivler kümese gelmeden 24 saat önce kümes sıcaklığı ayarlanmalıdır.
Kümesin
girişine; toplam civciv adedini, ölen civciv adedini, yem tüketimini, aşılamaları,
kullanılan ilaçları yazmak için kümes
kontrol kartı konmalıdır. Kümes
zeminine önceden toz kireç serpilir. Daha sonra kümese, altlık olarak 5-10 cm kalınlığında
talaş veya saman serilir. Altlığa konulacak talaşın iri planya talaşı olması ve reçinesiz
olması istenir. Talaşın içinde yabancı maddeler (naylon kırpıntısı, tel
parçası, taş vs.) olmamasına
dikkat edilmelidir. Altlık hafif olmalı ve nem oranı % 20 civarında olmalıdır.
Yemlik ve suluklar temizlenir
ve dezenfektanlı su ile güzelce yıkanır. Civciv suluklarının
akıtmazlık kontrolleri yapılır. Sulukların her biri sökülmeli, parçaları teker
teker elden
geçirilmeli, pas tutmuş metal parçalar gaz ile temizlenip hafifçe
yağlanmalıdır. Bilhassa yağlar
kontrol edilmelidir. Kümesin su deposu da temizlenmelidir. Civcivlerin
sıhhatli ve zayiatsız büyümeleri için onlara sıcaklık temin eden gereçlerin olması
lazımdır. Bunlarda radyanlardır. Radyanlar yere çok yaklaştırılmamalıdır.
Radyanların yerden
yükseklikleri genelde bir insan boyunda olmalıdır. Radyan civarındaki ahşap
kısımlar korunmalıdır.Altlık
ve çevredeki eşyaların ateş alıp yangın çıkarabileceği unutulmamalıdır. İlk
10-15 günlük civcivleri ısı merkezlerinde yemlik ve suluk civarında tutabilmek
için her
600-800 civcive 3-3,5 m çapında ve 35-50 cm yüksekliğinde karton ve duralitten
daireler hazırlanır.
Daireler içine isabet eden alanlarda altlıkların üzerinin kağıtla kaplanması
belirli bir
süre için yararlıdır. Civciv büyütme daireleri 15 günden sonra kaldırılabilir.
Isı
civciv sırt seviyesinde 32-33 0C arasında olmalıdır. Isı her hafta 3 0C düşürülerek kesime
yakın 18 – 20 0C’lik
sıcaklığa getirilmelidir.
Civcivlerin ve yemin güvenilir kaynaklardan temin
edilmesi önemlidir.
Civciv
Civcivler
Tarım Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmış ve sertifikalandırılmış damızlık işletmelerinin
kuluçkahanelerinden temin edilmelidir.
Yem
Yem
Tarım Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmış yem fabrikalarından temin edilmelidir. Ayrıca
yemler et tavukçuluğu için gerekli protein ve enerjiyi ihtiva etmelidir.
Civcivlerin ilk kabulü ve bakımı
Başarılı
bir yetiştiricilik için civciv ve piliç döneminde bakım, besleme ve büyütme
teknikleri
önem taşır. Kuluçkadan yeni çıkan civcivler, çevre koşullarına oldukça
duyarlıdır.
Bu
nedenle ve özellikle ilk haftalarda özel bakım isterler.
Civcivleri
getiren aracın çiftliğe girerken mutlaka dezenfekte edilmiş olması gerekir.
Civcivlerin
taşındığı kutular yıkanabilir maddelerden değilse derhal imha edilmeli,
civcivler
ısıtıcıların
yanına yavaş yavaş bırakılmalıdır.
Etlik
civciv ve piliç yetiştirilmesi için temiz ve uygun bir ortam gerekir. Bu ortam;
sıcaklık,
aydınlatma, havalandırma, rutubet, sıklık gibi faktörlerden oluşur.
Etlik
piliçlerin enerji ihtiyacı fazladır. Civciv kümese alınır alınmaz ilk 3 saatte
% 8,5
-
10’ luk şekerli su verilir. İçme sularına uygun vitaminler katılır.
Yer İhtiyacı
İyi
bir yetiştirici, kümesine koyacağı civcivlerin sayısını, vereceği zayiatı da düşünerek
yer ihtiyacını iyi hesaplamak zorundadır. Pek çok yetiştirici sıkışık
yetiştirme sonucunda
bir örnek olmayan bir sürü elde etmektedir. Piliçler
sıkışık olarak bulundurulmamalıdır. Kalabalık kümeslerde gelişme yavaşlar, ölümler
artar. En uygunu kesim çağında m2’ye 14-18 adet piliç çıkışı olacak şekilde kapasite belirlenmesidir.
Başlangıçta kümes ısıtmayı kolaylaştıracak şekilde perdelerle bölünmelidir.
Yem ve Su İhtiyacı
Civcivler
kuluçkadan çıktıktan en geç 24-48 saat sonra yem yemeye ve su içmeye başlamış
olmalıdır. Bu süre ne kadar kısa olursa civciv zaiyatı o kadar az olur.
Civcivlere ilk günlerde
el sulukları ile su, el yemlikleri ile yem verilir. Suluklara günde iki kez
taze su konulur.
Daha sonra günde bir defa yeterlidir. Civcivlerin ilk haftasında civciv başına
2 cm, 15
günden sonra 2,5 cm suluk kenar uzunluğu hesap edilir. Yedi
günlüğe kadar her 20 civciv için bir civciv suluğuda bulundurulmalıdır. Su
sıcaklığının 17-22 derece olması tavsiye edilir. Civciv yemlikleri plastik ise
50-60 hayvana
bir yemlik yeterlidir. Otomatik yemlikler ve uzun yemlikler kullanılıyorsa
civciv başına
4 cm yemlik mesafesi ayarlanmalıdır. Sonra bu aralık 10 cm’ ye çıkarılmalıdır.
Tüp yemliklerde
bir yemlikten 25-30 piliç yem yiyebilir.
Sıcaklık
Tavuklar
sabit vücut ısısına sahip hayvanlar olup, ter bezleri olmadığından vücut ısılarını
çevre ısısına uyduramazlar. Bunun için kümes ısısının fazla farklılık
göstermemesi gerekir.
Kümesin ısısı perde sistemi ile alan daraltılarak soba veya radyanlar
kullanılarak sağlanmalıdır.
Civciv koyacağımız kümesin, kümes ve civciv seviye
sıcaklıkları aşağıdaki gibi
olmalıdır.
Yaş Oda Sıcaklığı Civciv seviyesi
( hafta ) (oC) (oC)
1
24-27 33
2
22-25 30
3
20-23 27
4
18-20 24
5
18 21
6
18 18
Kümes ısıına bağlı olarak civciv-piliçlerin
davranışları şu şekildedir;
Isı
çok düşük ise, civcivler ısıtıcının altında birbirlerine sokularak kümeler
oluşturur, sıkışık
bir durumda bulunurlar. Isı
çok yüksek ise, civcivler ısı kaynağından uzaklaşmış, ısıtıcıların altında
geniş bir boşluk
kalmıştır. Civcivler
kümesin belirli alanlarını boş bırakmış, ısıtıcıların bir tarafında sıkışıp kalmışsa
hava ceryanı var demektir. Civcivler
tüm kümes alanına eşit olarak dağılmış iseler, bu durum uygun bir kümes
ısısının
göstergesidir.
Havalandırma İhtiyacı :
Tavukların
ter bezi yoktur. Vücüttaki su; idrar ve solunum yoluyla atılır. Onun için kümesin
nemi artar, havası bozulur. Kümeste amonyak kokusu oluşur. (Bu koku genizde yanma,
gözlerde yaşarma yapar.)
Civcivlerin
kümese geldiği ilk iki gün hava bacaları ve pencereler kapalı bulunmalıdır. 3
günden sonra, koku hissedilince havalandırma yapılır. Havalandırma, kümes
sıcaklığını bozmayacak
şekilde dikkatlice yapılmalıdır. Havalandırma sırasında civciv ve piliçler üzerinde
hava ceryanı olmamasına dikkat edilmelidir. Tamamen
kapalı kümeslerde, termostatlı vantilatörler havalandırmayı sağlar. Açık kümeslerde
perde ve kepenkler günde birkaç kez açılıp kapatılır. Civcivler 2-3 haftalık
olunca perdeler
kaldırılır. Kümese
vantilatör konacaksa, 12 metreden dar kümeslerde sadece soğuk tarafa bakan duvara
konur. Hava giriş delikleri öbür duvara açılır. 12 metreden geniş kümeslerde
her iki duvarada
vantilatör konur.
Rutubet
Kuru
havada tozuşma olur. Kümesin havası tozlanır. O zaman duvarlara su
püskürtülebilir.
Böylece nem oranı artar. Kümeste rutubetin % 60 olması iyidir. Fazla nemli
olması
ise zararlıdır. Özellikle altlığın rutubeti çok önemlidir. Hayvanların altının
ıslak olması
tavsiye
edilmez. Bir çok hastalık altlıkla bulaşır.
Aydınlatma
Etlik
civciv ve piliçlerin daha kısa bir zaman içerisinde büyümelerini sağlamak için aydınlatma
gereklidir. Işık şiddeti ilk 10 gün m2’ye 4-5 wat, daha sonra m2’ye 2-2,5 wattan fazla
olmamalı ve kümesin her yerinde eşit bir aydınlatma yapacak kadar olmalıdır. Ampullerin
yerden yüksekliği 2 metre civarında olmalı ve düşük watlı çok ampulle aydınlatma
tercih edilmelidir. Elektrik
kesilmelerinde yığılmaların önlenmesi için alıştırma amacıyla; geceleri 1 saatlik
karartma dışında tam aydınlatma uygulanmalıdır. Bu karartma esnasında gaz
feneri ve gaz
lambası veya düşük watlı mavi boyalı tek bir ampul yakılmalıdır.
Etlik Piliçlerin Beslenmesi
Etlik
piliçler çabuk ve fazla yem tüketirler. O yüzden çabucak da gelişirler. Hayvan büyüdükçe
kazanacağı canlı ağırlığa göre yem tüketimi de artar. En kısa sürede, en hızlı büyümeyi
sağlamak için serbest yemleme uygulanır.
Neler verilmeli?
Her
dönemde farklı yem yedirilir. Yem fabrikaları bu yemleri civciv ve piliç dönemlerine
göre ihtiyaç duyulan protein ve enerji ihtiyaçları gözönüne alarak hazırlarlar.
Her pilicin
yem tüketimi aynı olmaz. Pilicin ırkına göre, hasta olup-olmamasına göre ve cinsiyetine
göre yem tüketimi farklı olur. Erkek piliçler daha çok yem tüketir ve daha
hızlı gelişirler.
Suda,
beslenmede önemli bir yer tutar. Su içilebilir kalitede olmalıdır. Çevrenin
ısısı yem ve su tüketimini etkiler. Kümeste ısı düşerse, yem tüketimi artar, su tüketimi
azalır. Isı artarsa yem tüketimi azalır, su tüketimi fazlalaşır.
Kesim
Üretim
dönemi uzunluğu; kesim ağırlığına, pazar şartlarına, tüketicilerin karkas piliç ağırlığı
taleplerine, yem fiyatlarına, broiler satış fiyatına ve işletme şartlarına
bağlı olarak değişebilmekte
olup 5-7 hafta arasıdır.
-Bu
sürede 1,8-2,2 kg. canlı ağırlığa ulaşan piliçler, 1300-1600 gram temizlenmiş
ağırlığa
(karkas) ulaşırlar.
-Kesimden
8-12 saat öncesi yem verilmez. 2 saat önce de su verilmez.
-Kesim
için tavuklar toplanırken kümeste panik yaratılmamalıdır. Bunun için;
-Kümes
ortamının ışığı azaltılarak hayvanların panik yapması engellenmelidir.
-İşçiler
tecrübeli olmalı,
-Piliç
grupları 150-200’ lük sürüler halinde paravanalarla çevrilmeli,
-Bir
işçi 4-5 piliçten fazlasını taşımamalı,
-Yakalanan
piliçler taşıma kafeslerine dikkatlice konmalı,
-Kafesten
alırken de titiz ve dikkatli olmalıdır.
Kesim olgunluğuna gelenler kesime gönderilir.
Pazarlama
Etlik
piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip,
ambalajlanarak pazarlanırlar.
Kârını artırmak İçin üreticinin; yem zayiatı olmamalı, ölüm oranı % 5’i geçmemeli, hayvanları
zamanında pazarlayabilmeli ve etlik piliç fiyatlarını iyi takip etmelidir.
Yetiştiricilikte
sürekli ilgi esastır. Etçi civciv ve piliç azman döl olması nedeniyle çevre
şartlarına karşı aşırı hassastırlar. Bu nedenle, yetiştiriciliğin tüm
evrelerinde çok dikkatli,
ilgili ve özenli olmak gerekir. Bunlar kârlılığın ana unsurlarıdır.
Üretim dönemleri arası temizlikte aşağıdaki hususlara
uyulmalıdır;
1-
Bütün ekipmanlar toplanır, kümesten dışarı çıkarılır, ampüller sökülür.
2-
Yataklık ve gübre karışımı kaldırılarak, kümesten uzak bir yere taşınır.
3-
Pencere, duvar dipleri ve kapı eşiğindeki yataklık kalıntıları temizlenir,
zemin, çatı
ve
duvarlardaki toz ve örümcek ağları süpülür.
4-
Kümesin tüm iç yüzeyi ve ekipmanları basınçlı suyla yıkanır, ardından yıkama
suyuna
dezenfektan madde katılarak pulvarizatör ile dezenfekte edilir.
5-
Bu işlemlerden sonra havalandırma ve kuruması için, pencere ve havalandırma
bacaları
açık olarak en az bir hafta boş bırakılmalıdır.
6-
Kümes zeminine toz kireç serpilir, altlık olarak talaş, saman vb. malzeme
serildikten
sonra ekipmanlar yerleştirilir. Fumigasyon (Dumanlama) yapılarak
kümes
sonraki döneme hazırlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder