ü Ülkemizde tek tür yerli alabalık (Salmo trutta) bulunur.
ü 4
alt türü vardır.
1- Salmo
trutta labrax
ü Deniz
alabalığı, Karadeniz alabalığı
ü Kırmızı
benekli alabalıklardır
ü Beneklerin
boyu küçüktür
ü Dorsal
yüzgeçten sonra sadece yan çizgi üzerinde bulunurlar
2- Salmo trutta makrostigma
ü Büyük
benekli alabalık
ü Batı
Anadolu Dağ Alası
ü Yanal
çizgi üzerinde bulunan kırmızı benekler büyükçe olup, büyüklükleri değişir.
3- Salmo trutta fario
ü Dere
alabalığı
ü İç
Anadolu, Anadolu Alası
ü Benekler
seyrekçe ve kısmen iricedir.
ü Abant
gölü çevresinde izole olmuş formu Salmo
trutta abanticus
4- Salmo trutta caspius
ü Kafkas
alası
ü Doğu
Anadolu’da görülür
ü Benekler
küçük, birörnek yapılı ve vücudun her tarafında görülür.
ü Kahverengi
alabalıklar, kültür şartları içinde hiçbir
zaman gökkuşağı alabalığı ile rekabet edememiştir.
ü Bunun
sebebi düşük büyüme oranları ve düşük stoklama oranı gereksinimleridir.
ü Gökkuşağı
alabalığına göre kültürünün ve ticari üretiminin yeterince gelişmeme sebebi
yavaş büyüme oranı, yapay besinleri az kullanması ve iyi su kalitesine
gereksinim göstermesi nedeniyle olmuştur.
ü Bu
türün yetiştiriciliği, üç açıdan tercih edilmektedir.
ü Yaz
aylarında çok iyi yaşam göstermesi,
ü Baharda
denize transferinin (10-11 aylıktan sonra) mümkün olması,
ü Denizde
büyümeleri tatlı sudan daha hızlı olması
Gökkuşağı Alabalığı
(Oncorhynchus mykiss, Salmo gairdneri)
(Oncorhynchus mykiss, Salmo gairdneri)
Morfolojik Özellikleri
Ø Erginlerde
boy 35-40 cm
Ø Deride
çok sayıda siyah yıldız benzeri benek
Ø Kırmızı
benek bulunmaz
Ø Gövde
boyunca uzanan kırmızımsı pembemsi renk (türe adını veren renkli bant)
Ø Üreme
mevsiminde bu bant belirginleşir
Ø Karın
bölgesi sarımtıraktır
Ø Siyah
benekler sırtta, adipoz yüzgeçte ve kuyruk yüzgecinde bulunur
Ø Abdominal
ve anal yüzgeçler açık renkli çizgilerle bezenmiştir
Ø Lateral
çizgide 120-150 pul bulunur
Ø 2
yaşında üreme erginliğine ulaşır
Ø Üreme
mevsimi ocak-mayıs arası
Ø Bir
dişinin ürettiği yumurta sayısı 500-3000 kadardır
Gökkuşağı Alabalığı Yetiştiriciliği
Ø İklim
adaptasyonu yüksektir (20-22)
Ø Oksijen
azlığına karşı dirençlidir
Ø Yapay
döllenme ile üretilebilir
Ø Kolay
beslenir, yapay yemlere kolay alışır
Ø Bazı
hastalıklara karşı dirençlidir
Yapay Üretim Koşulları
Ø Su;
bol, temiz, tatlı ve yenilenebilir olmalıdır
Ø Sudaki
Oksijen Miktarı; 7 mg/lt’nin altına düşmemelidir.
Ø Suyun
pH’sı; ideal olan 7-8’dir.
Ø Suyun
Isısı: 10-17 C ideal, yüksek sıcaklıklarda oksijen azlığı şekillenebilir.
Ø Kuluçka
Dönemi; Su ısısı 10 C, 1000 yumurta için 0.5 lt/dk su
Ø 0-3
Aylık larva Dönemi; Su ısısı 15 C, 1000 larva için 1-3 lt/dk
Ø 4-8
Aylık Yavru Balık Dönemi; Su ısısı 15 C, 1000 larva için 4-8 lt/dk
Damızlık Seçimi ve Bakımı
Ø 2
yaş cinsel olgunluk
Ø Erkekler
en iyi spermayı 2-4 yaşında, dişiler ise 3-4 yaşında en iyi yumurta verir.
Ø Dişiler
6 yaşından sonra damızlık olarak kullanılmamalıdır.
Ø Yumurta
sayısı balığın ağırlığına göre tahmin edilir. 1 kg’lık balık 1500-2000 adet
yumurta verir.
Ø Anaçlar
populasyon içerisinde hızla gelişen sağlıklı balıklardan seçilir.
Ø Üreme
mevsiminde dişi ve erkek balıklar dış görünüme göre ayrılabilirler.
Ø Dişilerde,
karın şişkin ve sarkık, genital delik şişkin ve kırmızıdır. Erkeklerde ise daha
renkli bir görünüm vardır. Yanlarda bulunan bantlar belirginleşir, alt çene
çengel gibi uzar, başta üreme papillaları görülür.
Anaç Balıklardan
Yumurta ve Sperma Alma ve Yapay Döllenme
Ø 2-3
adet plastik küçük leğen, havlu, telek vb. malzemeler gereklidir.
Ø Sağımda
kullanılan erkek sayısı dişiden azdır (1/2 veya 1/3 oranında)
Yapay Dölleme Yöntemleri
- Yaş Dölleme Yöntemi:Yarıya kadar su dolu kaba önce yumurta sonra süt konulur ve telek ile karıştırılır.
- Kuru Dölleme Yöntemi: Kuru bir kaba önce yumurta sonra süt sağılır ve telek yardımıyla karıştırılır. Daha sonra az miktarda su ilave edilerek tekrar karıştırılır ve 20 dakika dinlenmeye bırakılır.
Kuluçka Sistemleri
Ø Yalnızca
yumurta inkubasyonu için ve hem yumurta inkubasyonu hem de larvaların
geliştirilmesi için kuluçka sistemleri bulunmaktadır.
Ø Tekne
yada Kanal Şeklindeki Yatay İnkubatörler
- Küçük İnkübatörler: Bunlara Kaliforniya tip inkübatörler de denir. 50x20x15 veya 50x50x25 cm boyutlarındadır. Ağaç, eternit veya çinko kaplı eternitten yapılır. İçlerine 1-2 yumurta kaseti konur.
- Uzun ve hacimli inkübatörler: Hem yumurtaların kuluçkası hem de çıkan larvaların 1-3 ay süre ile beslenmesi ve büyütülmesi amacıyla kullanılırlar. Bunlar 2-3 m uzunlukta, 50-80 cm genişlikte, 25-35 cm derinlikte olup, ahşap, çinko, alüminyum veya çelikten yapılır.
Her iki sistemde de yumurtaların
inkübasyonu için kullanılan kasetler deliklidir.
Delik çapları 1.5-2.5 mm kadardır.
Kaset boyutları kuluçka sisteminin boyutlarına göre değişir.
En yaygın kullanılanı 50x50 cm veya 20x50 cm olanlardır.
Kasetler inkübatör tabanına, yüksekçe ayaklar üzerine konur,
böylece kasetler altından iyi su sirkülasyonu sağlanmış olur.
Genellikle 50x50
cm’lik bir kasete 10.000 yumurta konur.
Bu tip sistemlerde her kuluçka tekneye veya kanala ayrı
demir boru yada olukla normal basınçlı su verilir.
Ø Yumurtadan
larvalar çıkınca kasetler alınır, aynı teknede larvalar 1-3 ay süreyle tutulur.
Bu süre içinde larvaların tekneden kaçışını engellemek için boşaltım yeri önüne
delikli dikey perdeler konur.
Ø Zuger
Şişeleri: Dikey bir kuluçka sistemidir. Su alımı dikey olarak sağlanır.
Genellikle sadece yumurta inkübasyon için kullanılır. Bu şişeler ağzı aşağıda
olacak şekilde yerleştirilir. Zuger şişeleri 5-6 L’lik cam şişeler olup,
bunlara dakikada da 1.5-3 L su verilir. Ortalama 30.000-50.000 yumurta konur.
Kuluçka Dönemi ve Larva Çıkışı
Ø Yumurtaların
döllenmesinden yumurta kesesi çekilene kadar geçen süre 3’e ayrılır.
Ø 1.
Dönem: Yumurtanın döllenmesinden göz lekesi oluşuncaya kadar geçen (9°C’de göz lekesi 22-25 günde
oluşur) süredir.
Ø Bu
dönem de 2’ye ayrılır.
Ø A)
Dayanıklı Dönem: İlk 5-8 gündür. Bu dönemde yumurtalar elenebilir,
taşınabilir.
Ø B)
Duyarlı Dönem: Bundan sonraki dönem olup bu dönemde yumurtalar
elenmemelidir, dış etkilerden zarar görür.
Ø 2.
Dönem: Göz lekesi meydana gelişinden larva çıkışına kadar olan süre olup
yaklaşık 7-15 gündür.
Ø 3.
Dönem: Larva çıkışından yumurta kesesi çekilene kadarki süre olup 15-21 gün
kadardır.
Ø Yumurtaların
embriyonik gelişme hızı ve inkübasyon süresi suyun ısısına bağlıdır. Su ısısı
yüksekse larvalar çabuk çıkar.
Ø Larvaların
çıkışı 1 hafta sürer. Önce kuyruk kısımları çıkar.
Ø Larvaların
boyu yaklaşık 15 mm kadardır. Tabanda yan tarafları ile uzanmış durumda
bulunurlar.
Ø Daha
sonra yumurta kesesi yavaş yavaş çekilir (larva 20mm’ya ulaşınca) ve renkleri
koyulaşır, parlak bir görünüm kazanırlar, ışığa duyarlıdırlar.
Ø Kesenin
2/3’ü çekildiği zaman larvanın sindirim kanalı açılır. Böylece dışardan beslenmeye
başlarlar ve artık yapay yem verilebilir.
Kuluçka ve Larva
Çıkışı Süresince yumurta ve larva Bakımı
Ø Yumurta
döllenmeden sonraki 5-8 gün fazla duyarlı değildir. Bu dönemden göz lekesi
oluşuncaya kadar şok ve sarsıntıya çok duyarlıdır.
Ø Göz
lekesi meydana geldikten sonra ölü yumurtalar tahta bir pens veya lastik bir
puarla ayıklanır.
Ø Bu
aşamada yumurtalar ellenebilir ve taşınabilirler, ticari bir ürün olurlar.
Ø Bu
dönemde yumurtalarda optimal koşullarda mantarlaşma oranı %10-20’dir (Çeşitli
kimyasallar).
Yumurta ve Larvaların
Sayımı, Taşınması
- Yumurta sayımı: Pratik olarak örnekleme yöntemine başvurulur. Bu amaçla belli miktar yumurta ( örn. 1000 adet) sayılır. Bunun kapladığı hacim ölçülür, tartılarak ağırlığı ölçülür. Sonra oranlama yöntemi ile sayım yapılmış olur.
- Larva Sayımı: Döllenmeden sonra larva çıkışına kadar geçen süredeki yumurta kayıpları kaydedilerek, hesaplanabilir. Yada belirli hacimdeki su içindeki larvalar sayılır ve orantı yolu ile larva sayısı belirlenmeye çalışılır.
- Taşıma: Yumurtalar için en uygun taşıma zamanı döllenmeden 48 saat sonra ve göz lekesi şekillendikten sonradır. Bu amaçla döllenmeden hemen sonra bidonlara yerleştirilmiş naylon torbalarda su içinde, göz lekeliler ise serin, ıslak plastik kutularda taşınır.
Gökkuşağı Alası
Larvalarının Bakım ve Beslenmesi
Ø Larvalar
çıktıktan ve yumurta kesesinin 2/3’ü çekildikten sonra beslenmeye başlanır.
Ø 3-4
haftalık balıklar tabandan yem alamazlar, bu nedenle su üstünde kalabilen yapay
yemler kullanılır.
Ø Yapay
yemler yaş (taze) yamler ve kuru konsantre yemler olarak ikiye ayrılır.
Ø Yaş,
taze yemler: Bu amaçla en çok sığır dalağı kullanılır. Dalak kıyma makinesinden
geçirilir. Süzgeç benzeri yemliklere konur. Dalakla birlikte %2-3 oranında bira
mayası, vitamin karışımı… ilave edilebilir.
Ø Kuru,
konsantre yemler: toz, kırma ve pelet yem şeklinde olup fabrikasyon
ürünleridir.
Yavru Balık
(Fingerling) Yetiştirilmesi
Ø Kuluçka
teknelerinde veya yavru büyütme kanallarında 4-5 hafta tutulan balıklar daha
sonra büyütme ve yetiştirme havuzlarına alınırlar.
Ø Yavru
balıklara pelet yem verilir.
Ø Bu
dönemde optimal ısı 10-16 °C’dir.
Ø İlk
iki yıl yavrulara vücut ağırlığının %5-6’sı kadar yem verilir.
Balıkların Seçimi
Balıklarda seçme 4
haftalıkken başlar ve pazarlamaya kadar devam eder.
Ø Seleksiyon
işlemi:
Ø 1-Kalibalizmi
önler
Ø 2-Yemden
eşit oranda faydalanmayı sağlar.
Ø 3-Hızlı
gelişenlerin anaç olarak kullanılmasını sağlar.
Ø Seçimde
en çok aynı büyüklükteki balıkları ayırma önem taşır. Bu işlem bir elek sistemi
ile yapılır.
Yemeklik Balık
Yetiştiriciliği
Ø Sürekli
seleksiyon ile ayrılan yavru balıklar pazarlama büyüklüğü olan 150-200 gr’lık
olana kadar beslenirler.
Ø Havuza
konacak balık miktarı 1 m2 alana 10-15 adet yavru (fingerling)
şeklinde ayarlanır ve pazarlamaya kadar burada tutulur.
Ø Yemeklik
balıkların beslenmesinde 1. yıl sonunda ağırlıklarının %2-3 ‘ü oranında pelet
yem verilir.
Ø Su
ısısı artarsa yem oranı %1’e kadar düşürülür.
Ø Bu
dönemde balıklardaki kayıp %5-10 civarındadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder