*Sazan balığı (Cyprinus carpio) Cyprinidae familyasında yer alır.
*Tüm dünyada yetiştiriciliği yapılan bir balıktır.
Morfoloji
*Sırt yeşilimtırak kahve, karın bölgesi sarımsı beyaz
*Gövde uzun
ve yanlardan basık
*Dorsal yüzgeç karakteristik olup başın
gerisinden kuyruğa kadar uzanır
*Yan çizgi
belirgindir ve 35-38 adet pul bulunur
*Kafa küçük
ve pulsuzdur.
*Ağız terminaldir, alt ve üst dudakta bıyık vardır.
*10-15 kg ağırlığa kadar ulaşabilir.
Yaşam Koşulları
*Ilık suların balığıdır ancak soğuk iklimlere de
dayanıklıdır.
*Durgun, dibi otlu-kumlu-çamurlu sularda yaşar
*Omnivordur(Bitki, plankton, sinek larvaları ile beslenir)
*Gelişmeleri için uygun sıcaklık 20-28 oC dir.
*Sazan ‰5 tuzlulukta ve 5-9 arasındaki pH’larda rutin olarak
büyümektedir
*3-4 yaşında cinsel olgunluğa ulaşır.
*Bahar döneminde 18-20 oC de yumurta bırakır.
*1 kg lık dişi 200-300 bin yumurta bırakır.
YetiştiricilikteTercih
Nedenleri
*Eti beyaz ve lezzetli
*Hızlı büyür ve üreme kapasitesi yüksek
*Oksijensizliğe ve soğuğa dayanıklı
*Seleksiyon, kepçe ile tutma, tartma, sağım vb. dayanıklı
*Yem kolaylığı
Sazan Tipleri
*Pullu sazan
*Aynalı
sazan
*Dizi
sazanı (Çizgili sazan)
*Çıplak
sazan
*Ot
sazanı
*Gümüş
sazanı
*Büyükbaşlı
sazan
Yetiştiricilikte
kullanılan sazanda aranan özellikler
*Pazarlama ağırlığına kısa sürede ulaşma
* Etinin sıkı ve az yağlı olması
*Kılçığının az olması
*Başının küçük olması
*Gonad ağırlığının vücut ağırlığının %10’nunu geçmemesi
*Gövdenin dolgun, sırtın yüksek olması
*Hastalıklara, taşımaya ve yetiştiriciliğe dayanıklı olması
gerekir.
*Bu özelliklerin çoğuna sahip olası nedeni ile PULLU SAZAN
ve AYNALI SAZAN yetiştiriciliğe daha uygundur.
*Kültür
koşullarında sazan 1. yıl sonunda 35-50 gr, 2. yıl sonunda 250-500 gr, 3. yıl
sonunda 1000-1500gr ağırlığa ulaşır.
Sazan
yetiştiriciliğinde ana ilkeler
Su bol,temiz, tatlı olmalı ve daima yenilenebilmelidir.
Su miktarı hektar başına 0.5-1 L/saniye olmalıdır.
Su ısısı 18-24 °C olmalı (16-26 °C
ideal olmasa da kullanılabilir)
Suyun pH’sı 6.5-6.8 olmalıdır.
Sudaki oksijen miktarı 5-9 mg/L olmalı ve 4 mg/L altına düşmemelidir.
Sudaki Nitrit 0.006-0.1 mg/L, Amonyak 0.02 mg/L, Klor 0.02
mg/L olmalıdır.
Kireç oranı asit
bağlama kapasitesi (ABK) ile ölçülür. 1 lt suda 28 mg CaO varsa, suyun asit
bağlama kapasitesi 1 demektir. Sazan yetiştiriciliğinde,ABK=1.5 (42 mg CaO/lt)
Toprak özelliğinin havuz yapımına uygun olması gerekir.
Nispeten killi topraklar suyu tutma,verimlilik ve havuz yapımına uygunluğu
nedeni ile tercih edilir.
Yetiştiricilik
2.Kontrollü Yetiştiricilik: Balıkların yumurtlaması,
yumurtaların kuluçkası, larvaların büyütülmesi, anaç yetiştirilmesi vb.
işlemlerin hepsi kontrollü olarak yapılır.
Havuz arazisi ve
toprağın özellikleri
- İşletmeye yıl boyu yeterli su temin edecek akarsuya veya
su kaynağına yakın,
- Sel baskınlarına karşı doğal veya yapay engellerler
bulunduran,
- İlerideki genişlemelere uygun büyüklükte ve rüzgâr
almayan,
- Su sızmasını önlemek için en az 1 m derinlikte killi ve
kireçli olan,
- Büyük taş ve ağaç kökleri olmayan,
- Suyun havuzlara doğal olarak akışını sağlayacak eğime
sahip,
- Hafriyatı kolay ve fazla hafriyat gerektirmeyen ve
- Pazara ulaşımın kolay olduğu
Sazan üretiminde
kullanılan havuzlar
*Yapılış Şekillerine Göre sazan havuzları
-Teras
şeklinde havuzlar
- Baraj
tipi havuzlar
-
Çeltik tavası şeklinde havuzlar
*Kullanım amaçlarına göre sazan havuzları
-Yumurtlama
havuzları
Dubisch havuzları
Hofer havuzları
- Ön
yavru büyütme (larva) havuzları
- Yavru
büyütme havuzları
-
Büyütme havuzları
- Bakım
ve besleme havuzları
-
Kışlatma havuzları
- Stok
ve pazarlama havuzları
-
Damızlık havuzları
Balıkların
yumurtlaması ve kuluçkası
1.Dubisch tipi yumurta havuzları
☻Bu
sistem ilk kez 19.yy da Dubisch adlı bir alman yetiştirici tarafından
geliştirilmiştir.
☻Bu
havuzlar güneşli alanlarda, rüzgardan korumalı olarak inşa edilir.
☻Kare
biçiminde ya da dikdörtgen şeklinde olup 100 m2 yi aşmazlar.
☻En
büyük özelliği 30-40 cm genişlikte, 45-50 cm derinlikte otsuz bir kanalla
çevrili olmasıdır.
☻Havuzun
ortası çimenlerle yeşillendirilir.
☻Yumurtlama
mevsiminden sonra kireçle dezenfekte edilip kurumaya bırakılan havuzlar baharda
su ile doldurulur.
☻Anaçlar
5-8 yaşlı ve 3-7 kg lık balıklar arasından seçilir.
☻Yumurtlama
mevsiminde erkeklerin karnı hafifçe bastırıldığında sperma çıkarır.
☻Dişilerde
ise karın şişkindir, anüs kırmızı ve çıkıntılıdır.
☻Havuzlarda
ayrı tutulan anaçlar havuza 1 dişi, 2 erkek veya 3 erkek olacak şekilde
oranlanarak konur.
☻Anaçlar
5 m2 ye bir çift balık olacak şekilde yerleştirilmelidir.
☻Anaçlar
havuza konulduktan sonra su ısısı uygunsa 48 saat içersinde otların bulunduğu
kısımlara yumurta ve sperma bırakırlar.
☻Yumurtlamadan
sonra anaçlar havuzdan alınır.
☻Yumurtalarda
göz lekesi 2-3 günde oluşur.
☻Larvalar
18-20 °C de 4-6 günde
yumurtadan çıkar.
☻Yumurtadan
çıkan larvalar 5-6 mm uzunluktadır. Larvalar 1 hafta sonra 9 mm boya erişirler.
☻Daha
sonra havuz suyu düşürülür ve larvalar tülbentli kepçeler ile toplanır.
☻ Toplanan
larvalar yumurtlama havuzu suyu ile doldurulmuş tanklara konulur ve sayılır.
2.Kakaban’lar (Yapay yumurtlama yuvaları)
Kuru ot, çam
dalları veya benzeri materyalin bir çerçeve üzerine yerleştirilmesinden oluşan
birkaç m2 lik hasır benzeri örtülerdir.
Yumurtlama havuzu: 25-30 m2’lik otsuz
havuzlardır. Havuz tabanına veya suyun 20-30cm altına kakabanlar yerleştirilir.
Konuldukları günün akşamı veya ertesi gün balıklar yumurtlarlar. Üzeri yumurtalarla
dolu olan kakabanlar kuluçka havuzlarına alınırlar.
Kuluçka havuzu: Yumurtlama havuzundan 20 kez daha büyüktür.
Larvalar çıktıktan sonra kakabanlar alınır. Larvalar yaklaşık 3 hafta burada
tutulurlar. Larvalara 1 hafta sonra yem (yapay toz yemler örn: pirinç kepeği…)
verilmeye başlanır. Bu tip üretimde 1 kg’lık balık ağırlığına karşı 1500-2000
larva elde edilir.
3.Hipofiz enjeksiyonu ile sazanlardan yapay yolla sperma ve
yumurta elde edilmesi ve kuluçka çıkarılması
-Sağlıklı populasyonlardan anaçlar seçilir. Anaçların 3-6
kg’lık balıklar olması tercih edilir.
-Ayrılan anaçlar sağım öncesi birkaç haftadan 1 aya kadar
ılık suda tutularak yumurta ve sperma bırakmaya hazır olmaları sağlanır. Su
ısısı kademeli olarak artırılarak 18 °C çıkarılır.
-Bundan sonra hipofiz enjeksiyonu yapılır.
Hipofiz emilsiyonu: Sazanlarda beyinin ventralinde olan
hipofiz bezlerinden hazırlanır. Bunun için en az 3 yaşlı sazanlardan
trepanasyonla hipofiz çıkartılır. Çıkarılan hipofiz asetonda ya da %96’lık etil
alkolde tutularak kurutulur, sonra havanda ezilerek toz haline getirilir. 3-5
mg ağırlığındaki hipofiz için 0.5 ml eriyik (3 cm3 gliserin ile 7 cm3
serum fizyolojik ) eklenir. Bu karışım santrifüj edilir. Üsteki kısım
enjeksiyon amacı ile kullanılır.
Enjeksiyon: Pratikte dişiler için kg canlı ağırlık için 3mg
kuru hipofiz eriyik halinde verilir.
Enjeksiyon balık başına 0.5-1 ml olup kas içi verilir.
Enjeksiyon yeri dorsal yüzgecin orta kısmı ile yan çizgi
arasında, dorsal yüzgecin ilk ışınlarına doğrudur.
Dişilere 2 enjeksiyon yapılır.
*Ön Enjeksiyon : Toplam dozun %10’nu verilir. Preovulasyon
durumundaki yumurtaları harekete geçirir.
*Ana Enjeksiyon : Toplam dozun kalan %90’nı verilir. Ön
enjeksiyondan 12-24 saat sonra yapılır ve ovulasyonu çözer.
*Erkeklere bir defada 0.4-2 mg hipofiz ekstraktı içeren
eriyikten verilir. Anaçlar 18 saat sonra sağıma hazır hale gelir.
Yumurta ve Sperma
Sağımı
Erkek ve dişiler kontrol edilir. Sağıma hazırsa
ayrı ayrı kaplara konur.
Önce dişi balık sağılır. Bunun için balık ince
bir sünger yada havlu ile tutulur.
Önce dişiden yumurta sonra erkekten sperma
alınır.
Sperma toplam yumurta hacminin %5-10’nu kadar
olmalıdır.
Sonra tüylü bir telekle veya plastik kaşıkla
hızlı bir şekilde karıştırılır
Yumurta ve sperma karışımına, karışımın iki katı
kadar DÖLLENME SOLÜSYONU ( 10 lt su, 30 gr üre, 40 gr NaCl) eklenir.
Yalnız bu ekleme işleminde döllenme solüsyonu
bir defada eklenmez.
Önce bir miktar ilave edilir, 3-5 dk
karıştırılır, sonra 5 dk aralıklarla devam edilir ve toplam 1.5 saatte kalan
karışım azar azar eklenir ve karıştırılır.
Bu işlemin sonunda yumurtaların yapışmasını
önlemek için 1.5-2 Lt Tanin solüsyonu (10 lt suya 15 gr tanin) eklenir
ve karıştırılır.
!Bu solüsyon toksik olduğundan ortama devamlı
damıtık su eklenerek zamanla dilüe edilir ve en sonunda tamamen ortamdan
uzaklaştırılır.
Döllenmiş
yumurtaların inkübasyonu
Zuger şişelerinde yapılır. Yumurtalar ağırlıkları
nedeni ile dibe çöker, ancak alttan giren su bunları hareketli tutar.
7-9 Lt kapasiteli bir şişeye birkaç yüz bin
yumurta konulabilir.
Kuluçka için ideal ısı 20-24 °C’dir.
Bu ısıda kuluçka süresi 4-5 gündür.
20 °C altında gelişme yavaşlar ve mantarlaşma eğilimi artar.
Mantarlaşmayı önlemek için milyonda bir ile dört
oranında malaşit yeşili kullanılabilir.
Larva Çıkışı
Zuger şişelerinin üst yarısında ilk larvalar 4-5 gün sonra
görülür.
Larva çıkışını artırmak ve eş zamanlı hale getirmek için su
akışı kısmen yada bir süre kesilir.
Tekrar fazla su verildiğinde larva çıkışı yoğun şekilde
olur.
Zuger şişelerinin üst yarısında ilk larvalar 4-5 gün sonra görülür.
Larva çıkışını artırmak ve eş zamanlı hale getirmek için su
akışı kısmen yada bir süre kesilir.
Tekrar fazla su verildiğinde larva çıkışı yoğun şekilde
olur.
Henüz yem alamayan
larvaların bakımı
Stok yoğunluğu litreye 2000-2500 larvadır.
Kullanılan kap ve havuz büyüklüğüne göre
50.000-100.000 larva konulabilir.
Bu dönemde dakikada 2-4 Lt su verilmesi
yeterlidir.
Larvalar 2-4 gün bitki köklerine ve tülbentlere
yapışarak dinlenirler.
Larvalar 4. günde yem alma yeteneği kazanırlar.
Yüzme keseleri hava ile dolar, ağız organları daha iyi gelişir, solungaçlarını
tam kullanmaya başlayarak, suda yüzerler.
İlk Yemleme ve Ön
Büyütme
v Larvalar
larva göletlerine konulmadan önce yetiştirme kanallarına alınır.
v Göletlere
konulmadan önce başlangıç besini verilir.(Haşlanmış yumurta…)
v Uygun
büyüklükteki zooplankton ve fitoplanktonlar larvalarca alınır.
v Suyun
23°C’deki oksijen
miktarı 7.5-8.5 mg/L olmalıdır.
v Su,
1. haftada saatte bir defa, 2. hafta 2 defa, 3. haftadan 5. haftaya kadar 3-5
defa değiştirilmelidir.
v Yemleme
günde 12 saatten fazla sürdürülür.
v Kanallarda
uygun büyüklükte bol miktarda zooplankton bulundurulmalıdır.
v Yavrular
2. haftadan sonra sayıca azalıp m3’e 10.000 adet olacak şekilde
stoklanır.
v Yavrular
5 gr ağırlığa erişene kadar tutulurlar.
v Yavaş
yavaş kuru yeme alıştırılır.
v Balıklar,
1.5 gr ağırlığa ulaşana kadar, günde populasyon ağırlığının % 10-20’si, 2.5 gr
ağırlığa kadar populasyon ağırlığının % 8’i, 5gr ağırlığa kadar günde
populasyon ağırlığının %6-8’i kadar yem verilir.
v Yemleme
12 saat boyunca uygulanır.
v Yemleme
1-6. haftada 30 dk arayla, daha sonra 1 saat ara ile gerçekleştirilir.
v 10-12
haftalık yetiştirme süresince yavrular 70 mg dan 5 gr ağırlığa ulaşır.
Bir yazlık sazan
üretimi
Üretim hedefi 30-35 gr ağırlığında sazan elde
etmektir.
Hektara konulacak yavru sayısı beslemeye göre
değişir.
Eğer hububat kırması ile beslenecekse
25.000-35.000 yavru, pelet yemle beslenecekse 80.000 yavru yerleştirilir.
Hububat kırması haftada 3-5 defa, pelet yem ise günde 4 defa verilir.
İki yazlık sazan
üretimi
Üretim hedefi 25-40 gr ağırlığındaki sazan
yavrularını 200-300 gr ağırlığa ulaştırmaktır. Hektara 10.000-15.000 yavru
konulur.
Yemeklik sazan
üretimi
Üretim hedefi 25-40 gr ağırlığındaki sazanları
1000 gr veya daha fazla ağırlığa ulaştırmaktır. Hektara 2600-3000 sazan
stoklanır. Tahıl yemlemesi ile hektardan 800-1300 kg ürün elde edilir.
Kışlatma göletleri
Büyütme
göletlerini kuruya bırakmak
Balıkların
sığ büyütme göletlerinde kışın donma tehlikesinden korunmasını sağlamak gibi
yararları vardır.
Kışlatma
göletlerine balıklar konmadan önce parazit banyolarından geçirilmelidir.
Kışlatma
havuzlarındaki balıklarda %10-15’lik kayıp normal karşılanır.
Dinlendirme havuzları
Balık
etindeki çamur kokusunu gidermek ve etin lezzetini artırmak için kullanılır.
Göletlerden
alınan balıkların pazarlamaya kadar tutulduğu, bol ve temiz sulu havuzlardır.
Büyüklükleri
500-1000 m3 kadardır.
Stok
oranı 50-1000kg/m2
Bu
havuzlarda %2.5-10 arasında ağırlık kaybı olabilir.
Sazanların Yapay
Beslenmesi
Yapay besinler sazan beslemesinin yapay bir
bölümüdür. Normal koşullarda her balık % 50 doğal,% 50 yapay besin almalıdır.
Bitkisel orijinli yemler öğütülmüş, kuru veya
ıslatılmış olarak verilir.
Sazanların beslenmesinde %75 mısır ve %25 balık
unu iyi bir yemdir.
Yemden yararlanma 1/3-5 dir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder