13 Nisan 2013 Cumartesi

LEVREK YETİŞTİRİCİLİĞİ


Levrek balığı (Dicentrarchus labrax) (Sea bass)
ü  Levrek balığının ülkemizde Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır
ü  Kumlu, çamurlu, sığ biyotoplarda, nehir ağızlarında yaşayan bir balıktır.
ü  Sıcaklığa ve tuzluluğa karşı toleranslı bir türdür (Nehir ağızlarında)
ü  Havaların soğuması ile birlikte kışlamak için derin sulara göç eder.
ü  Karnivor bir balık türüdür.
ü  Bazen yalnız bazen de sürüler halinde dolaşır
ü  Genç dönemlerinde eklem bacaklılar ile
ü  Ergin dönemleri de küçük balıklar, kafadanbacaklılar ve eklembacaklılar ile beslenirler.
Morfoloji
ü  Vücut lateral’den hafif yassı
ü  Derisi ctenoid pullarla kaplı
ü  Cycloid pullar ense ve yanaklar üzerinde
ü  Yanal çizgi üzerinde 65-80 arası pul
ü  Dorsal yüzgeç araları geniş
ü  Dorsal yüzgeçte 8-10 adet diken ışın
ü  II. Dorsal yüzgeçte 1 diken, 10-14 adet yumuşak ışın
ü  Operkulumda gri-siyah lekeler
ü  Operkulum üzerinde sert diken ışınlar
ü  Damak ve dilde dişler
ü  Tatlı sularda büyüyebilir fakat üreyemezler.
ü  5-28 °C arası sularda yaşayıp 12-14°C arasında yumurta bırakırlar.
ü  Levrek balıkları Akdeniz’de ocak-mart ayları arasında yumurta bırakırlar.
ü  Doğal ortamda 1 kg’lık bir dişi 290.000-350.000 adet yumurta bırakabilmektedir.
ü  Tuzluluk değişimlerine karşı dayanıklı olup, % 3-50 tuzluluğa kadar yayılım gösterir.
ü  1 yaşına kadar gonadları gelişim göstermez
ü  13-15. aylarda testis ve ovaryumları farklılaşır
ü  3. yılda kaliteli sperm
ü  Dişiler doğal şartlar altında ancak 3. yılda yumurta bırakabilirler.
ü  Büyüme hızı bir yaş grubu bireylerde en fazla durumdadır.
ü  Cinsel olgunluk dönemlerinde ağırlık artışı dişilerde erkeklerden daha fazladır.
ü  Erginleşme süreleri ve ağırlıkları bulundukları ortama göre değişir.
Yetiştiriciliği
1- Anaçlar ve Yumurtlama
ü  Anaçlar yetiştiricilik yoluyla veya doğal ortamdan çeşitli avlanma teknikleriyle yakalanan bireylerden oluşturulur.
ü  Anaç bireyler yumurtlama döneminden önce yüksek kalitede taze yem ile kalamar, sübye ve karides etine dayalı pelet yemlerle günde 1-3 kere vücut ağırlığının (kg) %1-1.5’ğu kadar beslenmelidir.
ü  Verilen yemler %50-55 protein ve %10-15 deniz orijinli canlıların yağlarından oluşan içeriğe sahip olmalıdır.
ü  Anaçların tutulduğu tanklar, anaçların büyüklüğüne ve stok yoğunluğuna bağlı olarak değişim gösterir.
ü  Balıklar 10-15 kg/m3 olacak şekilde stoklanır.
ü  Dişi erkek oranı anacın durumuna göre 1:1, 1:2 veya 2:3, Su sıcaklığı 14-15 C olmalıdır.
ü  Tanklarda doğal deniz suyu tuzluluğu kullanılır.
ü  Yumurtaların pelajik yapısından dolayı tankların su çıkışları yüzeydendir.
ü  Anaç bireylerden doğal yollarla, sağım yöntemiyle ve hormon müdahalesi ile yumurta temin edilebilir
ü  Fakat sağım, yumurtaların küçüklüğü ve döllenme oranının düşük olmasından dolayı yapılmaz.
ü  Anaçlara yumurta sayısını ve kalitesini arttırmak amacıyla hormon uygulaması yapılabilir,
ü  HCG uygulaması bağışıklığa neden olduğu için tercih edilmez.
ü  LH-RH uygulaması plazmadaki gonadotropin düzeyini yükselttiği için tercih edilir (1-20 μgr/kg) .
Anaçlarda yumurta ve sperm olgunlaşması
Üreme dönemine giren levreklerin gonadlarında yumurta hücrelerinin oluşması ve atılması dört dönemde olur.
                A) Pregametik Dönem: Haziran ve Ekim aylarında gonadlarda olgunlaşma yoktur.
                B) Gametogenesis: Ekim ve Ocak aylarında oosist stoplasmasında yağ damlacıkları ve kortikal alveoller görülür.
                C) Yumurtlama Dönemi: Ocak ayında başlar, mart ayında biter. Bu dönemde yumurta dışarı atılır.
                D) Dinlenme Dönemi: Nisan–Mayıs ayları arasında gözlenir. Ovaryumlar da atretik oosit’ler, testislerde artık yapılar gözlenir.
ü  Levrek balıklarında spermlerin testislerindeki gelişimi spermatogoniumların aktif şekilde testis kanalları duvarında çoğalması ile başlar.
ü  İlk önce spermatogoniumlardan primer spermatozitler, onlardan da sekonder spermatozitler meydana gelir. 
ü  Testiküler kanal boşluklarında toplanan ve burada uygun şartlar oluşuncaya kadar bekleme pozisyonuna giren spermler, gonadotropin etkisi ile dışarı atılmaya hazır hale gelir.
Yumurta özellikleri ve kalite kriterleri
ü  Kemikli balıklarda yumurta boyları türler ve türlerin kendi içindeki bazı koşullara göre değişiklik gösterir.
ü  Türün yumurta çapı büyüdükçe yumurta sayısı azalır, çıkan larvaların boyu ve yaşama oranı artar.
ü  Aynı tür içindeki yumurtaların boyutları arasındaki farklılık anaçların beslenmesi, büyüklüğü, yumurtlama zamanı, hormon uygulamaları, ortam koşulları, genetik faktörler, ve bölgesel farklılıklara bağlıdır.
ü  İnkübasyona alınacak yumurtaların kalitesi, ileride çıkacak larvaların kalitesine direkt etkilidir. Bu bozukluklar inkübasyon öncesinde ve sonrasında belirlenmelidir.
ü  Yumurtaların %40’dan fazlası ölü ise zorunlu kalınmadıkça bu grup üretime alınmamalıdır.
ü  Yine çok sayıda yağ damlası içeren yumurtalar üretime alınmamalıdır.
Yumurtaların inkübasyonu
ü  Uygun ortamlarda anaçlar tarafından bırakılan yumurtalar hassas biçimde toplanmalıdır.
ü  Yumurtalar toplama, tartım, vb aşamalarda hava ile mümkün olduğunca az temas ettirilmeli ve çok miktarda yumurtanın üst üste birikmesi engellenmelidir.
ü  Yumurtalar uzun süre nakledilecekler ise 15-20 L’lik plastik kaplar kullanılabilir.
ü  Yumurtalar inkübasyona alınmadan önce gerek duyulursa dezenfeksiyon işlemine tabi tutulmalıdır.
ü  Levrek yumurtaları %29-47 tuzlulukta açılır (çatlar).
ü  Levrek yumurtaları için en iyi inkübasyon ısısı 14-16°C’dir.
Yumurtalarım embriyolojik gelişimi
Levreklerde larval dönem
ü  Yumurtanın embriyolojik gelişmesini tamamlaması ve yumurta kapsülünü terk etmesiyle birlikte larval safhaya geçilir.
ü  1- Prelarval Evre: Levrek larvalarının yumurtadan çıktıklarında ağız ve anüsleri kapalıdır. Larvalar pasif durumdadır, baş aşağı dururlar ve kendi vitellüs keselerinden sağladıkları enerji ile hayatlarını sürdürürler.
ü  2-Postlarval Evre: 15-16 C 5.günde sonunda ağız ve anüsün açılması ile başlar.
Levrek larva yetiştirme dönemleri
1- Larval Dönem:
ü  Prelarval dönemde, larvalar yoğun üretim koşullarında 80-200 adet/L olacak şekilde larva tanklarına yerleştirilir.
ü  İdeal stok yoğunluğu 100-125 adet/L’dır.
ü  Tanklar silindir-konik yapıda olup polyester malzemeden üretilmiştir.
ü  Tankların hacimleri uygulanan tekniğe göre 2-15 m3 ‘e kadar değişim gösterebilir.
ü  İdeal larva tankları 4-6 m3 hacmindedir.
ü  Larvaların kolayca izlenmesi için tanklara pencere, mazgal açılmalıdır.
ü  Havuzların etrafı rahat çalışmaya elverişli olmalı, alttan ve üstten su çıkışları mevcut olmalıdır.
ü  Larva yetiştiriciliğinde açık ve kapalı sistemler kullanılır.
ü  Açık devre sistemlerde; su kriterleri larvanın gerek duyduğu şartlara göre hazırlanır ve üretim tanklarına gönderilir.
ü  Balıklar tarafından kullanılan su daha sonra deşarj edilir.
ü  Saatte % 5 değişim ile başlayan su debisinin larval dönem sonunda saatte % 50’ye çıktığı düşünülürse kullanılan su miktarına bağlı enerji tüketiminin fazlalığı ortaya çıkar.
ü  Kapalı devre sistemlerde; Tanklarda kullanılan su önce toplama tankına  Buradan gerekli su yenilenmesi yapıldıktan ve tuzluluğu tekrara ayarlanır. Buradan kum filtrelerine geçer ve beraberinde getirdiği süspansiyon haldeki partikül maddelerden ayrılarak UV filtrelere gönderilir.
ü  Bu işlem sırasında bünyesindeki tüm mikroorganizmalardan  arınarak biyolojik filtreye girer.
ü  Balık dışkıları, yem artıkları ve ölü balıklardan dolayı yükselen amonyak miktarı da dengelenir
ü  Kapalı devre sistemler, suyun ısıtılmasında veya soğutulmasında kullanılan enerji açısından avantajlıdır.
ü  Yine larva için tehlikeli olan suyun fiziksel ve kimyasal değişimleri ani farklılıklar göstermez.
ü  Bununla birlikte kapalı devre suyunun her gün analizi yapılarak amonyak miktarı kontrol edilmelidir. Aksi takdirde ani ölümler görülebilir.
ü  Yetiştiricilikte sistem farkı gözetmeksizin larva için gerekli olan fiziko-kimyasal koşullar ve besleme özellikleri optimum düzeyde olmalıdır.
ü  Su sıcaklığı 15-16°C olup ortam karanlıktır.
ü  Levrek larva yetiştiriciliğinde uygulanan tuzluluk düşürme tekniği yaşama oranını olumlu yönde etkiler.
ü  Bunun yanı sıra hava kesesi oluşmasını arttırması ve buna paralel olarak deformasyonun azalması bu tekniği daha da kullanılır hale getirmiştir.
2-Sövraj (mikropartikül yemlere geçiş) dönemi:
ü  Larval dönemin tamamlanması olarak kabul edilen 38-42 günler arasında larvalar canlı yemden mikropartikül yeme adapte olacakları sövraj bölümüne alınırlar.
ü  Bu bölümde işletmenin kapasitesine göre belirlenmiş sayıda 10-15 m3’lük tanklar kullanılır. Tankların dip kısmı konik olup, su çıkışları merkezi ve diptendir.
ü  Balıkların yaşına bağlı olarak su çıkışlarına yerleştirilen krepinlerin göz açıklıkları 500, 1000 ve 2000 mikron arasında değişmektedir.
ü  Ünitede aydınlatma süresi 16 saat olup otomatik zamanlayıcılar yardımı ile ayarlanmaktadır.
ü  Mikropartikül yemlerin dağıtımında otomatik yemlikler kullanılmaktadır.
ü  Bu bölümde de açık veya kapalı sistemler kullanılabilir.
ü  Ortama verilen toz yem su kalitesini çok hızlı değiştirdiğinden kapalı devre sistemlerde su kalitesinin sürekli kontrolü sağlanmalıdır.
ü  Hastalık risklerini azaltmak için açık sistemler bu aşamada daha faydalıdır.
ü  Tanklara verilen su kum ve UV filtrelerden geçirilerek larvalara verilmelidir.
ü  Levrek balıklarının sörvajında kullanılan mikropartikül yemler ilk dönem 80-150 μm büyüklükten başlayarak larva gelişimine göre 500 μm büyüklüğe kadar kullanılır.
ü  Sörvaj uygulaması 15-16 gün devam eder.
ü  Sörvaj boyunca su sıcaklığı ortalama 20°C olup, tanklarda su debisi % 50-100 arasında değişim gösterir.
ü  Ölümler sörvajın ilk gününde toz yeme adapte olamamaya bağlı olarak artabilir.
3- Ön Büyütme:
ü  Bu sistemde kullanılan tankların teknik özellikleri sörvaj ünitesinde kullanılan tanklarla aynıdır.
ü  Ön büyütmede kapalı devre sistemler kullanılmaz.
ü  Balıklar burada ağ kafeslere çıkarılmak için gerekli olan 1.5-2 gr ağırlığa kadar büyütülürler.
ü  Ancak ülkemizde yavru bireyler 0.5-1 gram arasında da kafes sistemlerine de çıkarılmaktadır.
ü  Ön büyütme ünitesinde balıklar sürekli gözlenerek, hastalık risklerine karşı gerekli önlemler alınmalıdır.
ü  Ön büyütme sistemlerinde 10-15 m3 arasında değişen silindir tanklar kullanılmaktadır.
ü  Su sıcaklığı 19-21°C olup 16 saat ışıklandırma uygulanır.
ü  Tanklarda doğal deniz suyu tuzluluğu kullanılır.
ü  Yemleme oranı % 6 ile başlayıp %4’e kadar düşer.
Büyütme
                Akuakültür tesislerinden veya doğal ortamdan temin edilen levrek yavruları porsiyonluk boyuta getirilmek üzere kara veya deniz ortamına kurulan tesislerde farklı teknikler kullanılarak büyütülür.
                A) Ekstansif Yetiştirme Yöntemi
ü  Sahil şeridinde bulunan dalyan ve gölet gibi doğal alanlardan yararlanılır.
ü  Burada yavru temini tamamen doğal olup, ortamda diğer türlerle birlikte polikültür yapılmaktadır.
B) Yarı Entansif Yetiştirme Yöntemi
ü  Bu sistemler karasal alanlarda kurulu olan toprak veya beton havuz sistemleri ile portatif olarak kullanılan branda havuzları kapsamaktadır.
ü  Havuzların şekilleri ve büyüklükleri değişik yapılarda olabilir.
ü  Bu sistemlerde su değişimi ve beslenme kontrol altındadır.
ü  Toprak havuzlarda hektar başına 1-4 ton arası ürün alınabilir.
C) Entansif Yetiştirme Yöntemi
ü  Dünyada ve ülkemizde yoğun olarak kullanılan bu yöntemde yüzer ağ kafes yapılarında yetiştiricilik yapılmaktadır.
ü  Günümüzde kıyılarda, açık denizlerde ve okyanuslarda bile güvenlik içinde kurulabilecek sistemler planlanmaktadır.
ü  Kafes sistemleri sabit kafesler, yüzer kafesler, dalgıç kafesler ve döner kafesler olarak 4 ana grupta toplanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder