•Verildikleri canlıda immun sistemi uyararak vücudu
hastalıklara karşı aktif bağışık hale getiren maddelerdir.
•Bağışıklık vücuda giren immunojenlere karşı organizmanın
hücresel ve humoral bir yanıt bir yanıt oluşturarak kısa veya uzun bir süre o immunojenin
zararıetkisinden korunmasıdır. 3
•Hayvanları infeksiyoz hastalıklardan yapay yolla korumak
amacıyla kontrollükoşullarda belli patojenlere karşıimmun yanıtın
uyarılmasınaAŞILAMA denir.4
–AŞILAMA 2 mekanizma ile olur
•antijen ya da hastalık etkeni direkt olarak verilirse
Yapay Aktif Bağışıklık•başka hayvandan alınan bağışıklık elemanlarının
verilmesi
Yapay Pasif
Bağışıklıkbelli bir infeksiyondan aşılama yoluyla korunmak için 4 önemli kriter
vardır:
1.immun yanıtın hastalıktan korunmayı sağlayıp sağlamadığının
bilinmesi gereklidir.
2.aşılama ile alınacak riskler, hastalığın vereceği zarardan
fazla olmamalıdır.
3.aşı uygulamasından önce, populasyonun o hastalıkla
karşılaşma riski göz önünde bulundurulmalıdır.
4.sürübağışıklığı göz önünde bulundurulmalıdır. (%70-80)6
ADJUVANTLAR
• İnaktif m.o.ların vücutta çok hızlı şekilde katabolize
olmaları, immun yanıtı yeterince ve uzun süre uyaramamalarına neden olur. Bu
nedenle inaktif aşıların etkinliğini arttırmak için,vücutta uzun süre
kalmalarını sağlayacak ve immunolojik belleği uyaracak şekilde verilmeleri
gerekir. Bu amaçla kullanılan maddelere ADJUVANT denir.
•antijenlerin injekte edildikleri yerde uzun süre
kalmalarını,
•immun sistem hücreleri ile
daha iyi temas etmelerini
•hücreler üzerindeki ek uyarıcı moleküllerin artışını sağlar.
•Örn:aliminyum tuzları-su/yağ emulsiyonları-
bakteriyel fraksiyonlar....7
KLASİK = KONVANSİYONEL AŞILAR
•MİKROORGANİZMA AŞILARI
– İNAKTİF AŞILAR
–CANLI AŞILAR
»HETERELOG AŞILAR
»TAM VİRULENT AŞILAR
»ATTENUE AŞILAR
KÜLTÜR ATTENUE
KONAK ATTENUE
DOĞAL ATTENUE=MUTANT
•TOKSOİD AŞILAR
•SUBUNİT AŞILAR
BİYOTEKNOLOJİK AŞILAR
•REKOMBİNANT AŞILAR
•SENTETİK AŞILAR
•ANTİ-İDİOTİP AŞILAR
•DNA AŞILARI
Canlı aşılar: Hastalık
etkeninin kendi konakçısı veya değişik konakçılarda olduğu gibi çeşitli
besiyerleri, doku kültürleri ve embriyolu yumurtalarda uzun süre pasajları
sonucu hastalık yapma yetenekleri kaybolmuş veya çok zayıflamış ancak,
immunojenik yetenekleri korunmuş mikroorganizmalardan hazırlanırlar. Bu şekilde
elde edilen suşlarla hazırlanan aşılara ATTENUE AŞILAR, işleme ise ATTENUASYON
denir. Attenuasyon mikroorganizmaların kendi doğal konakçılarında üretilmesiyle
gerçekleşebilir ve mutant suşlar elde edilebilir. 9
•Örnek: •Veteriner Hekimlikte;Antraks,Mavi dil, B. abortus
S19,At vebası, Newcastle,Marek, Koyun çiçeği, Gumboro.
• İnsan Hekimliğinde;–Çiçek,Kızamık,Poliomyelit,Kabakulak,
Influenza.10
Ölüaşılar: Bu aşılara “Bakterin”adı da verilir. Aşı suşları
besiyerlerinde üretilerek toplandıktan sonra çeşitli yöntemlerle öldürülerek
(ısı, formol, fenol, UV, vs.) ml’deki bakteri sayısı aşı FTS ile standardize
edilir.
Aşıya koruyucu amaçla fenol veya merthiolat katılır.
•Örnek:
•Veteriner Hekimlikte;–Sığır P. multocida,Koyun vibriosisi,
L.gryppotyphosa, Şap,Kanatlı korizası, Hindi erysipelası.
• İnsan Hekimliğinde ;Kolera,Tifo,Veba.11
•Toksin aşıları: Bu aşılar toksine karşı bağışıklamada
kullanılır. Toksin oluşturan mikroorganizmaların kültür filtratlarının süzülmesiyle elde edilen toksinin
detoksifikasyonundan (genellikle formolle) sonra uygun sulandırmaları aşı
olarak kullanılır (Toksoid).
•Örnek:
–Anaerob infeksiyon etkenlerine karşıhazırlanan
aşılar(Clostridial aşılar)
•12
CANLI AŞILAR - İNAKTİF AŞILAR -
-Bağışıklık verme gücüfazla -Zayıf
-Meydana gelen bağışıklık uzun süreli-Meydana gelen
bağışıklık kısa süreli
-Bağışıklamada tek doz yeterli-Genellikle çift doz uygulanır
-Dozun miktarı az verilir-Miktarı fazla verilir
-Genellikle adjuvant kullanılmaz-Adjuvant kullanılır
- İmmun defekti olanlarda kullanılmaz-Kullanılabilir
-Stres yaratır-Strese neden olmaz
-Canlı aşılar ile diğer infektif etkenler
bulaşabilir-Bulaşma tehlikesi yok
-Latent seyirli hastalıkları aktive edebilir-Latent seyirli
hastalıklar aktive olmaz
-Canlı aşı virusları doğada pasaja uğrayarak -Kombine
edecektir.-virulent olabililer ve çoğalma sırasında da spontan mutantlar
oluşabilir13
Biyoteknoloji Yolu İle Elde Edilen Aşılar
1) Rekombinant DNA aşılarıRekombinant DNA teknolojisi
yardımı ile E. coli’de hazırlanan biyosentetik aşılar (Örn. Şap)
kullanılmaktadır. Yine Newcastle, İnfluenza, vesiculer stomatitis, kuduz,
herpes simplex vs. viruslarının yüzey proteinlerini kodlayan genler (DNA, RNA
virus) saptanarak bunlara karşı çeşitli mikroorganizmalarda aşı hazırlama
çalışmaları vardır.
2) Mutant AşılarMikroorganizmaların herhangi bir antijenik
determinantınıkodlayan genin kodlanması ile elde edilen aşılara Subunit aşılar
denir.
3) Sentetik AşılarGelişen teknoloji ve moleküler kimya
sayesinde antijenik karakterdeki yapıların açık kimyasal formüller ortaya
konarak etkili aşıların hazırlanmasına bir basamak oluşturmaktadır.14
•Örnek: Str. pyogenes’in
“M”yüzey proteini (A grubu Streptokokların fagositoza olan dirençlerinin
bu yüzey proteininden ileri geldiği sanılır). “M”proteininin yapılmasına uygun
35 aa’den kurulu sentetik peptit aşısı (SCB7) tavşanlara verildiğinde
“M”proteinine karşı hem hücresel hem de humoral yanıt oluşturmaktadır.
•-Difteri toksini, difteriye karşı kobaylarda, difteri
toksininin derideki nekrotik aktivitesi ve letel etkisini nötralize eden
antikorları oluşturan 188-201 a.a.’den oluşan sentetik bir polipeptit aşısı da
yapılmıştır.
•4) Anti İdiotip
Antikor Aşıları15Aşı hazırlamada dikkat edilecek noktalar
•-Suşun antijenik özelliği
•-Antijenik determinantların sağlam olması
•-Aşının canlı veya ölüoluşu
•-Adjuvant16
• AŞILAMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR:
•Hayvan sayısıÆ doz belirlemede önemlidir.
•Hayvanların yaşı Æ aşının
tipini belirlemede ve uygulama yolunun saptanmasında önemlidir.
•Ayrıca aşılanacak hayvanlar aynı yaş grubu içinde
olmalıdır.
·
Hayvanlar yumurtlama periyoduna girmeden aşılama
tamamlanmalıdır.
·
Her işletme için aşılama kartları tutulmalıdır.
·
Maternal antikor durumu
·
Revaksinasyondan önceki antikor durumu
·
Hayvanın yetiştirme yönü
·
Komşu çiftliklerde hastalık durumu
·
Sürünün sağlık durumu
·
Kümesteki hijyenik koşullar
·
Yemlik ve suluk durumu17
• AŞILAMA SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK DURUMLAR
•Prospektüse uyulmalıdır
•Aşı uygulayıcıları temiz başlık, tulum, eldiven ve çizme
giymelidir.
•Aletler gözden geçirilmelidir.
•Kümesteki tüm hayvanlar aşılanmalıdır.
•Yarım kalan veya sulandırıldıktan sonra 3-4 saat geçmiş
aşılar kullanılmamalıdır.
•Günügeçmiş ve şüpheli aşılar kullanılmamalıdır.
•Hayvanların yeterince aşılanmaları gerekmektedir.18
• AŞILAMADAN SONRA
DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
•Bütün stres faktörleri ve olumsuz etkiler ortadan
kaldırılmalıdır.
•Hayvanlara iyi bakım ve besleme uygulanmalıdır.
•Aşı reaksiyonlarından meydana gelen ölümlerde, ölühayvanlar
imha edilmelidir.
•Aşılamadan 15-20 gün sonra kan alınarak, hayvanların
bağışıklık durumu incelenir.
•Yeterince bağışıklık oluşmamış ise uygun bir süre sonra
aşılar tekrarlanmalıdır.19
Aşılamada
Oluşabilecek Bağışıklık Duzeyine Etki Eden Faktörler
·
Aşının dozu
·
Aşının hazırlanması
·
Aşının titresi
·
Aşının muhafazası, liyofilizasyonu
·
Aşılama yolları
·
Aşılama adedi
·
Aşılanan canlının yaşı,vs.
·
Bireysel faktörler
·
Maternal antikor durumu
·
Adjuvantlar
·
Antibiyotikler20
·
AŞI DOZU
•Her aşının yeterli bağışıklık verecek dozu, deneysel
epruvasyon çalışmaları ile, sahada uygulanmadan önce saptanır.
•Mikroorganizmaları içeren ölüve canlı aşılarda bu doz,
aşının içindeki m.o.sayısı ile belirlenir.
•Kullanıma hazır aşılar,standart dozda tüketime sunulur.
•Aşı dozu; vücut ağırlığıne ve yaşa göre formüle edilmez.
Her bir hayvana verilecek aşı dozu aynıdır. Çünküaynı tür içindeki küçük ve
büyük hayvanların antijene duyarlı hücre
sayılarıarasında önemli bir fark yoktur.21
AŞI UYGULAMA YOLU
•Aşıların uygulama yolları; –aşının tipine, –oluşturulması
istenen immun yanıtın tipine –bağışıklığın etkili olması istene yere göre
değişir.
•Örn: IM-SC...22
• Aşılama yolları
·
Deri altı
·
Deri içi
·
Subkutan
·
Derinin çizilmesi
·
IM
·
IP
·
IV
·
Intratracheal
·
İçme suyu ile
·
Taban yatağı yolu ile
·
Aerosol yol
·
Tüy folliküllerine sürme
·
Hava keseleri yolu ile
·
Kanat derisine batırma
·
Ağız yolu
·
İntra orbital23
AŞILAMA ZAMANI
•Her bir hayvan türüiçin; kesin bir aşılama takvimi vermek
mümkün değildir. Ancak tüm aşılamalar için ortak olan bazı prensipler vardır.
•Yeni doğan hayvanlar
2-4 ay maternal olarak bağışıktır ve bu dönemde aşılama gereksizdir. Yavrularda
aşılama bu dönemin sonunda başlamalıdır.
•Doğacak olan yavrunun bağışık olması istenirse; anne gebe
iken aşılanır. Fakat bazı aşıların gebelere uygulanması, aborta neden olur.
•Aşılamalar arasındaki süre aşı tipine göre değişir. Zayıf
bağışıklık veren aşılar 6 ayda bir veya her yıl tekrarlanması gerekir. Daha
uzun süre bağışıklık veren canlı aşılarda ise tek doz veya 2-3 yılda bir
aşılama gerekir.24
MULTİVALAN AŞILAR
•Uygulama kolaylığı açısından , çeşitli m.o.ları içeren
karışım tek bir aşı içinde uygulanabilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken konu; aşıdaki antijenlerden
biri diğerine karşı oluşacak yanıtıengellememelidir.
•Bu aşılar ile uygulama kolaylığı sağlanırken; belli
hayvanlarda hiçsorun olmayacak
infeksiyonlara karşı gereksiz aşılama ile doğacak israfa da dikkat edilmelidir.25
DİĞER NOKTALAR
•Her aşının bir raf ömrüvardır ve son
kullanma zamanı geçen aşılar, hayvanlara kesinlikle uygulanmamalıdır.
•Canlı aşıların üretiminden tüketimine kadar soğuk zincir
altında olmaları gerekmektedir.
• İnaktif aşılar genellikle sıvı halde bulunurlar. Ve
süspanse halde adjuvant içerirler. Dolayısı ile bunların dondurulmamaları ve
uygulamadan önce iyice çalkalanmaları gerekmektedir. Liyofilize olanlar ise
doğru sıvılar ile sulandırılmalıdır.
•Bazı aşılar çok sayıda hayvanda kullanılacak şekilde
şişelenmiştir. Aşılar bir kere
açıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır. Artan dozlar saklanamaz ve tekrar kullanılamaz.26
Aşıların Kontrolu
•-Hazırlanan aşıların uygulamaya konmadan önce çeşitli
kontrollerinin yapılmasıgerekir.
·
Kontaminasyon, sterilizasyon testi
·
Potens (etkinlik)testi
·
-Yabancı patojenler için test
·
Antijen içeriğinin kontrolu
·
Zararsızlık testi
·
Dayanıklılık testi27
İyi bir aşı
·
-Zararsız olmalı
·
-Etkili olmalı ve yeterince bağışıklık sağlamalı
·
-En az bir yıl süreyle bağışıklık sağlamalı
·
-Ekonomik olmalı
·
-Özellikle canlı aşılar bulaşıcı olmamalı
·
-Saklanması ve verilmesi kolay olmalı28
Aşı Reaksiyonları
·
•-Aşının genelleşmesi ve yayılması
·
•-Allerjik reaksiyonlar
·
•-Latent bakteriyel ve viral hastalıkların
proaktivasyonu
·
•-Aşının hastalığın klinik tablosunu
değiştirmesi29
AŞILAR VE
İMMUNSERUMLARLA BAĞIŞIKLAMA
İnsanlar ve hayvanlar, canlı veya inaktif mikroorganizmalar
veya bunların çeşitli urunleri ile hayatlarının belli dönemlerinde kısa veya
uzun bir süre temas etmeleri halinde doğal aktif bir bağışıklık oluşur. Oysa,
organizmaya etken koruma veya sağaltım amacıyla
aşı olarak verildiğinde yapay aktif spesifik bir bağışıklık meydana getirilir.
Yani aşılama ile vücutta immunolojik sistemler uyarılarak humoral veya sellüler
(veya her ikisi birden) yanıt oluşturulur.30
Oysa, başka bir şahısta bulunan veya hazırlanan antikorların
(hiperimmun serum, antitoksik serum) hasta kişilere sağaltım amacıyla
verilmesiyle pasif bir bağışıklıkoluşur. Ancak, böyle elde edilen bağışıklık
uzun ömurlu olmaz ve genellikle 2-3 ay sonra sona erer. Pasif bağışıklık
oluşturmak için verilen antikorların katabolize olma oranlarıda yüksek
olduğundan kısa bir süre sonra etkinliklerini kaybederler.31
Yapay pasif bağışıklıkta, başka bir hayvandan veya insandan
elde edilen hiperimmun serumun ya da antitoksik serumun korunma veya sağaltım
amacıyla diğer hayvana veya insana verilmesi amaçlanır. Ancak, pasif
bağışıklamada olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilir. Bunlar: kısa bir bağışıklık
oluşumu, serum hastalığı,
anaflaksi ve aktif immunizasyonun baskılanmasıdır.32
AŞI ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Aşı etkinliği tercihen orjinal konaklarda ve uygun deneme hayvanlarında veya in vitro
ortamlarda test edilir. Bunun için
hayvanlar önce aşılanır. Daha önce
patojen m.o.ile infekte edilir. Kontrol
grubuna da sadece patojen m.o. verilir. İnfeksiyon sonucunda aşılıve kontrol grubunda ölen veya spesifik
belirti gösteren hayvanların yüzde oranı
belirlenir. Ve Korunabilen Fraksiyon
denilen formülle hesaplanır.KF = %ölen kontroller -%ölen aşılılar%ölen
kontroller*** ELISA33
• Kanatlılarda kullanılan aşılar
• New castle aşıları
•canlı ve inaktif olarak 2 şekilde hazırlanır. Canlı aşılar;
virulensi düşük oan HB1, La sota ve F suşları gibi suşlardan hazırlanır. Bu
aşılar her yaştaki tavuklara içme suyu, göz ve buruna damlatma ve sprey
yollarla uygulanabilir. Aşılar en erken 7-12. günlerde uygulanır. Daha erken uygulama yapılacak ise aerosol yol tercih edilmelidir. 15 gün sonra kanları alınarak antikor
titreleri taspit edildikten sonra 2
aşılama zamanı belirlenir. (28-32.gün)
• Çiçek-difteri aşıları •tavuklarda tavuk veya güvercin
çiçeği aşıları; hindilerde tavuk çiçek virusu aşıları; güvercinlerde ise güvercin çiçek virusu aşıları kullanılır. 3-4 haftalıklar aşılanır. Tüy folliküllerine
sürme veya kanat zarına batırılarak
kullanılır. Civcivlerde sprey yol ile
uygulanır. Hindilerde tüy folliküllerine
sürme yolu ile uygulanır. Kanaryalarda kanat zarına batırma yolu ile
uygulanır. Güvercinlerde göğüs ve bacak
tüylerine sürülerek uygulanır.
• Avian encephalomyelitis
•yavrulara maternal antikorların geçişini sağlamak amacıyla
anneler yumurta periyoduna girmeden
önceki 12-15 haftalık iken
aşılanmalıdır. Değişik yollarla annelere uygulanır.34
• Marek •hindi herpes virusu aşısı kullanılır. Hayvanlar 1.günden itibaren
aşılanabilir.
İşletmedeki tüm hayvanların aşılanmaları gerekmez. Çünkü temas
ile aşıhayvandan hatvana yayılır.
• ILT•kümeste solunum sistemine ait bir enfeksiyon var ise sprey aşılama
yapılmamalıdır. İlk aşılama 4-6 haftalık iken; 2. aşılama 14-16 haftalık iken
yapılmalıdır.
• IB•en çok H52 ve H120 suşları kullanılır. İlk aşılamada bunlar kullanılır. İkinci
aşılama ise H52 suşundan hazırlanan
aşılar ile yapılmalıdır. İçme suyu,
sprey, göz ve buruna damlatma
yöntemlerinden yararlanılır.
• EDS-76•14-18 haftalık
damızlık ve yumurtacı hayvanlara uygulanır. Aşılar genellikle göğüs ve bacak kasına veya bacak veya kanat deri altına yapılmalıdır.35
• GUMBORO•genellikle
canlı aşılar kullanılır. Damızlık
aşılamalarında 1.aşılam 12-14.günlük,
2.aşılama 10-12 haftalık iken
yapılmalıdır. Broiler ve yumurtacılarda
1.aşılama civcivlerde maternal antikor var ise
21 günlük ike , yok ise 14.günlük
iken yapılmalıdır. Broilerlere 2 iaşılama
yapılmaz. Yumurtacılara 10-12 haftalık iken yapılmalıdır. Göze, buruna damlatma , kas içi veya içme suyu yöntemleri uygulanabilir. 36
•S.enteritidis aşısı vardır.•4 hafta ara ile 2 aşılama
yapılır.ÆSC -IM•16. haftaya kadar sürünün %5 i ayrılır. Aşılama yapılmaz.
Diğerlerine ise aşı uygulanır. 16.haftada sürübirleştirilir. ELISA ile tarama
yapılır ve aşının bağışıklık oluşturup oluşturmadığı saptanır.•S.gallinarum’un
9R suşunun attenuasyonu ile aşı
•S.enteritidisÆ faj tip 4= PT4 aşısı
•AROA aşısı3738
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder