Alınacak Önlemler
• Her bakımdan güvenilir damızlıkların civcivi alınır.
• Aynı kümeste aynı yaşta hayvanlar olmalıdır.
• Kümese yeni hayvanlar koyulmadan önce altlık ve gübreler
atılmalı ,kümes ve ekipmanlar iyice temizlenip dezenfekte edilmelidir.
• Aynı çiftlikte sadece bir tür kanatlı yetiştirilmelidir.
• Kesim hane kümesten yeterince uzak olmalıdır.
• Kümesten çıkarılan,yabancılarla temas eden hayvanlar aynı
kümese tekrar alınmazlar.
• Her türlüekipman hiçkullanılmamışta olsa önce dezenfekte
edilmeden kümese sokulmaz.3
• Kuluçkahaneler tavuklardan tamamen ayrı yerde olmalıdır.
• Kümese kendi bakıcısından başkası girmemeli ve/veya
gerekli önlemler alınmalıdır.
• Binaların girişinde dezenfeksiyon için gerekli önlemler
alınmalıdır.
• İçme suyu güvenilir ve kaliteli olmalıdır(dezenfekte).
• Her bakımdan güvenilir fabrikanın yemi alınmalıdır.
• Kümesten kümese yem çuvalları vb. taşınmamalıdır.
• Ölenler imha fırınlarında yakılmalı veya derin çukurlara
gömülmelidir.(necropsidensonra)
• Kemirgenler, yabaniler ve insektleriçin önlemler alınır.4
• Muntazam bir aşılama programı uygulanır.
• Gerektiğinde Vet.Hek. tavsiye edeceği uygun ilaçlar
koruyucu amaçlı kullanılır.
• Hastalık tehlikesine karşı derhal gerekli önlemler
alınır.(Dezenfektan,antibiyotik,anticoccidialvb…)
• Havalandırmaya rutubete önem
verilmelidir.(örn.coccidosis)5
Tanımlar
Sanitasyon:Çiftliğe giren materyal ve ekipmanın temizlik ile
dezenfeksiyonu faaliyetlerini içerir.
Dezenfeksiyon :Çeşitli mikro org. öldürülerek zararsız bir seviyeye kadar
azaltılması demektir.
Sterilizasyon: Her türlümikro org. dan arındırılmasıdır.
Dezenfestantlar:Ektoparazitlerekarşı kullanılan kimyasal
maddelerdir.parazitisid,insektisid,pestisidolarak adlandırılırlar6
Temizlik
• Bütün altlık,yem,gübre…kümesten atılır.
• Tozlar süpürülerek mekanik temizlik sağlanır.
• Su tesisatı vb. boşaltılıp(pas,kir..)yıkanır.(basınçlı su
verilir.)
• Bütün yüzeyler deterjan/dezenfektanla yıkanır.
• Yıkama materyali temizlenir. (buhar ve basınçlı su
kullanılabilir.)Yem deposunda da artan yem çıkarılıp yapısına uygun
dezenfektanla dezenfekte edilir.7
Sanitasyon
• Dezenfektan uygulanır.(duvarın zemine yakın kısmı,kümesin
~6m çevrsinede)
• Kuruması beklenir.(işlem tekrarlanabilir.)
• Yeni altlık serilir ve dezenfekte edilmiş olan
suluk,yemlik ekipmanlar iyice durulanıp yerleştirilir.
• Sonra kümes en az 1 hafta boş bırakılıp,her şey
yerleştirildikten sonra fumigasyonyapılır.8
Fumigasyon
• Kümes kapatılır,21°C’yekadar ısıtılır.Nem opt%70-80
• Her 1 m³e
34grKMnO4-40ml %40 formaldehit dökülür.(dikkatli kullanılmalıdır!)
• Tam 1 gün kapalı tutulur.
• 2 gün süre ile havalandırılır.Civcivler gelmeden 24 saat
önce uygun dezenfektanla kümes tekrar dezenfekte edilir.9
Dezenfestasyon
• Gaz Yağı => bit ,pire ,kene
• Nikotin sülfat%40 => tüneyen tavukların bitleri için
kullanılır.Tüneklere sürülür.
• Malathion=> bit ,pire ,kene ,akar%0.5 süsp.
püskürtülür. Yada toz halinde serpilir.
• Sülfokinoksalin=>coccidia,akarlar.Yemle az miktarda
verilir.
• DDT => böceklere karşı etkilidir.(tavuk yağ dokusunda
birikebilir.Zaraları nedeniyle yasaklanmıştır!)
• Sıcak su veya alev ile (yangın tehlikesi
unutulmamalıdır.)10
Kuluçkahanede Hijyen
• Personel ve özellikle seksörler Salmonella kontrolünden
geçirilmelidir.
• Dezenfeksiyonu en aza indirmek için tek yönlütrafik
akışına uyulur.
• Daima kilitli tutulmalıdır.
• İnkübasyonve çıkış odaları sadece taşıma için
kullanılmalıdır.
• İş akışına göre 3’e bölerek ,her bölüme ayrı renkte işÖnlüğü
tahsis edilir.(*resim üzerinde anlatılacak)
• Her bölmede ayrı lavabo ve dezenfektan bulunmalıdır.11
• Kuluçkahane düzenli temizlenip dezenfekte
edilir.(Çıkış,cinsiyet tayini,civciv odaları her çıkıştan sonraYumurta
depolama,inkübasyonodaları en az haftada 1Hol,tuvaletler her gün temizlenip
dezenfekte edilir.)
• Civciv kutuları bir kez kullanılmalıdır(karton).
• Kedi,köpek,fare.. Sokulmamalı ve önlem alınmalıdır.
• Damızlık işletmede hijyen koşullarına dikkat edilmesi
sağlanmalıdır.1213
Temizleyiciler ,Dezenfektanlar
,Antiparaziterler,İnsektisidlerve Dezenfestantlar
• AGİLAN GREEN LABEL alkali çöz
• AGİLAN RED LABEL asit çöz
• AGRİ’GERM 2000 dezsol
•Lokasyon: Kümeslerin
kurulması aşamasında yeni kümeslerin diğer kümeslere 500-1000m mesafede kurulması
mzellikle hava yoluyla bulaşan hastalıkların önüne geçilmesinde yarar sağlar.
•Hepsi-içeri/hepsi-dışarı yetiştiricilik: Aynı bölgede
yetişirlen kanatlıalrın farklı yaşlarda olması kros-kontaminasyon için bir risk
oluşturur ve bölgenin temizliğini ve toplam depopılasyonu elde etme fırsatını
ngeler veya azaltır.
•Altlığın yok edilmesi: Yoğun üretim yapılan bölgelerde
altlık önemli bir problemi teşkil eder ve altlık uygun bir şekilde yok dilemeli ve üretim bölgesinden
uzaklaştırılamalıdır.
•Bölge güvenliği:Efektif bir biyogüvenlik sisteminin
oluşturulmasunda, yetilştiriiclik yapılan yerlere ziyaretçilerin girişinin
engellenmesi önemli avantajlar sağlayacaktır.20
Dezenfeksiyon
işlemleri
•Dezenfektanlar ve dezenfeksiyon işlemleri uzun yıllardan
beri kanatlı endüstrisinde kullanılmaktadır. Doğal dezenfeksiyon ajanlar, örnek
güneş ışığı, ısdı veya basit olarak dinlendirme gibi uygulmalar uzun süre
aldıuklarından dolayı güünmüüz için çok kulnaışlı değildir. Birçok patojenin
uzun süre canlı kalabilmesi, hızlı üretim için artan ekonomik baskı, kimyasdal
dezenfektanların kulanımını artırıcı bir rol üstlenmiştir.21
KÜMES DEZENFEKSİYONU
I-KURU TEMİZLİK
•Kümesteki altlık tamamen çıkarılmalı, altlık kümesten uzak
bir bölgeye aktarılmalıdır.
•Kümes dışına çıkarılabilen ekipman dışarı çıkarılmalı
ve içinde dezenfektanlı su bulunan bir
varil içine konmalıdır.
•Kümeste çıkarılamayan ekipman varsa yıkama esnasında zarar görmeyecek şekilde
düzenlenmelidir.
•Yıkama esnasında yıkamayı yapan kişilerin zarar görmesi engellenmelidir.22
II-ÖN YIKAMA
•Yukarıdaki aşamalardan sonra ön yıkamayapılmalıdır. Bu
aşamada dezenfektanın uygun konsantrasyonu ile yoğun kirlenmişbölgeler
temizlenmelidir. Gerekiyorsa fırçalanmalıdır. 23
III-YIKAMA
•Bu aşamadan bir gün sonra yıkama işlemine geçilmelidir. Bu
işlem, uygun oranda sulandırılmış dezenfektanın metrekareye 0.3–0.5 litre
olacak şekilde püskürtülerek tüm kümesin yukarıdan aşağıya yıkanması ile
yapılmalıdır24
IV-SU SİSTEMİNİN
DEZENFEKSİYONU
•Su sistemini dezenfeksiyonu için öncelikle su depoları
dezenfektanlı su ile iyice yıkanmalıdır. Daha sonra depolara dezenfektanlı su
doldurulmalı ve tüm nipellerden dezenfektanlı su geçirilmelidir.25
V-DİĞER ÖNEMLİ
HUSUSLAR
•Kümes içinde kalan yemliklerin yıkanabilir
kısımlarıyıkanmalıdır.
•Yıkama esnasında ekipmanların üzerinde dışkı kalıntılarının
kalmamasına özen gösterilmelidir.
•Kümesteki tüm tamiratlar yıkama işlemleri tamamlandıktan
sonra yapılmalıdır.
•Kümes tamamen yıkanmamadan badana ve boya işlemleri
yapılmamalıdır.
•Kümes, kümes içindeki ve dışarıdaki ekipmanlar yıkandıktan
sonra kümes içine alınmalı ve sonrasında
kümese girişler engellenmelidir.26
VI-ÇEVRE
DEZENFEKSİYONU
•Kümesteki işlemler tamamlandıktan sonra kümes çevresi de
basıçlı dezenfektanlısu ile yıkanmalıdır.27
VII-SON İŞLEMLER
•Yukarıdaki işlemler tamamlandıktan sonra kümes girişlerine
dezenfektanlı su konur ve girişler kontrollu yapılır.
•Kümes kurumaya bırakılır.
•Son aşamada altlık konur, yemlik ve suluk sistemlerinde
gerekli düzenlemeler yapılır. Bu aşamada kümes fumigasyonuyapılabilir28
•Bu işlemlere tamamlandıklatn sonra ileva koruyucu önlemlere
devam edilmelidir.
Giriş ve çikişlera dezenfeksiyon havuzlara yapılara çizmeler
batırılmalıdır. Ziyaretçiler içeri alınmamalı, eller için dezenfektanlar
konulmalı, su ve hava sanitizasonu
uygulanmalıdır.29
NELERE DİKKAT EDİLİR
?
•Dezenfeksiyon yapacak kişi sağlığına dikkat etmelidir. Ve
dezenfeksiyon esnasında maske takmalıdır.
•Dezenfektan uygun oranlarda sulandırılmalıdır. Ve
genellikle prospektüsünde yazan tarife uygulanır.
•Dezenfeksiyon esnasında kümesin ısısı ve nemi önemlidir.
Eğer formol ile fumigasyon uygulanacak ise 21 oC ve %55-60 lık bir nem oranı
olmalıdır. Bazı dezenfektanlar düşük
ısıda etkili değildir.30
KULUÇKA DEZENFEKSİYONU
•Damızlık entegrelerinde yumurtanın da dezenfeksiyonuna
dikkat edilmelidir. Yumurtalar toplandıktan sonra en kısa sürede -ki bu süre
20-30 dk yı geçmemelidir-fumige edilmelidir. Formaldehit v.b. kanserojen etkili
olduğu için ya formol ile fumigasyon azaltılmalı ya da fumigasyon esnasında
özel elbiseler giyilmelidir. Son zamanlarda klor içeren dezenfektanlar
kullanılmaktadır. Daha sonra da yumurtalar kuluçkaya gönderilir.
•Kuluçka depolarında da otomatize fumigasyon yapılabilir.
•Kuluçka , damızlıklardan ayrı ise taşıyıcı arabalarda da
fumigasyon yapılabilir.
•Çıkım makinasında ya da çıkımdan sonra da fumigasyon
yapılabilir.
•Kuluçkalıklar ayda bir kontrol edilir. Bakteri-mantar artar
ise önüne geçilmelidir ve kontaminasyon kaynağı kurutulur. Buradaki kontaminasyon kaynakları; civciv
kutuları,personel,kuluçkalıklar ve ya yanlış
havalandırmadır.
Çok güzel bir paylaşımda bulunmuşsunuz. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. İmkanınız var ise, dönem sonu çıkardığımız, gübrede(altlık) bulunan zararlı organizma, mikrop vs ve dezenfekte yöntemleri ile ilgili bilgi verir misiniz veyahut kaynak önerebilir misiniz ?Mail adresimi veriyorum yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar dilerim. taylanakin@hotmail.com.tr
YanıtlaSilBaşdan sonuna kadar okudum , çok güzel bilgileri baylaşmışsınız , teşekkürler
YanıtlaSilTewekkurler
YanıtlaSil