“Hastalığa yol açan mikroorganizmalardan
korunma”Biyogüvenlik“Doğru uygulandığında, hastalığa neden olan
mikroorganizmaların işletmeye girmesini ve işletmeler arasında yayılma
potansiyelini azaltan bir seri manegementuygulamaları.. .”Biyogüvenlik
• İşletme değil de kanatlı açısından düşünüldüğünde,
•En önemli tehdit başka bir kanatlıolacaktır
•Bu nedenle biyogüvenlik sadece işletme etrafında bir
hastalık bariyeri kurmaktan ibaret olmamaktadır
• İşletme sınırları içindeki uygulamalara da gereken önem
verilmelidirİnfeksiyöz mikroorganizma tipleri
•Mortalitesiyüksek, oldukça bulaşıcıhastalıklar örn.
Newcastle hastalığı (fowl pest), avianinfluenza, akut gumboro hastalığı
•Sık rastlanan mikroorganizmalar (E. coli,coccidiosis)
• İmmunosupresif etkenler (Mareks disease, CAV, Gumboro)
•Halk Sağlığı (Salmonella,Campylobacter)Hastalıkların
Bulaşması
•Biyogüvenlik söz konusu olduğunda farklı etkenler farklı
öncelikler gerektirmektedir
•Etkenin kanatlı vücudunda çoğaldığıorgan ve dokular ile bir
kanatlıdan diğerine ya da bir bölgeden diğerine bulaşma ve yayılması arasında
direkt bir ilişki bulunmaktadır.Hastalık Tipleri
•Solunum sistemi hastalıkları
•Sindirim sistemi hastalıkları
•Vertikal bulaşma
•Bölgenin etkenlekontaminasyonuSolunumsistemi hastalıkları
•Solunum kanalında yüksek konsantrasyonlarda
•+++ mukus
•Aksırık ve tıksırık ile
•Aerosollerle •örn. ND, IB, TRT, mycoplasmaSindirimsistemi
(bağırsak kanalı) hastalıkları
•diyare•Dışkı ile bulaşma•örn. salmonella,campylobacter,coccidiosis,
viruslarVertikalbulaşma
•damızlıklardan
•Hava kesesi veya ovidukt yoluyla infeksiyon
•yumurta kontaminasyonu
•yumurta yoluyla bulaşma
•örn. mycoplasma, salmonellaBölgenin etkenlekontaminasyonu
•Kalıcı ve dirençli mikroorganizmalar
•kontaminate altlık, ekipman, çevre•örn. ILT,
Gumboro,Marek’s, CAV, bakterilerin bir
çoğu
Neden Biyogüvenlik?
1. Mortalitesi ve morbiditesi yüksek etkenlerin nedenolduğu
infeksiyonlarıişletmelerden uzak tutmak e.g.Newcastle hastalığı (Fowl Pest),
avianinfluenza, veya akut Gumboro hastalığı
2. Verim kayıplarına yol açan E.coli ve coccidiosis gibi sık
görülen etkenlerin etkilerini azaltmakNeden Biyogüvenlik?
3. Marek, chicken anaemia veya Gumboro hastalığı gibi
kanatlılarıdiğer hastalık etkenlerine karşıduyarlı kılan immunosupresifhastalık
ajanlarını elimine etmek,
4. Salmonella veya Campylobacter gibi halk sağlığını tehdit
eden etkenlerle olan kontaminasyonu engellemekYayılma Yolları
1.Verminörn. salmonella,pasteurella
2. Yem örn. salmonella, bazı ND suşları
3. Yabani kanatlılar örn. mycoplasmalar, ND, avianinfluenza,
?IB, ?TRT, bakteriler, endoparazitlerYayılma Yolları
4. Su örn. E. coli, salmonella,campylobacter
5. Kuluçka örn. salmonella,aspergillus, enterococcus,pseudomonas,
mycoplasmalar
6. Rüzgar yoluyla örn. IB, ND, TRT, ?mycoplasmalar
7. Dışkı yoluyla örn. Gumboro, ND, salmonella, mycoplasma,
viruslar16
Genel olarak bir
kanatlı işletmesinde biyogüvenlik
önlemleri üçana kısımdan oluşur:
• İZOLASYON :
•hayvanların birbirinden ayrı, kontrol altındaki
ortamlarda tutulmalarını kapsar.
Örneğin; İşletmedeki hayvanların dışarıya çıkmasını önlemek ya da dışarıdan
hayvan girişini önlemek amacıyla tel
örgüuygulaması yapılabilir.
•Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da; sürüiçerisindek
farklı yaş gruplarındaki hayvanların birbirinden ayrı tutulmalarıdır. Örneğin,
koksidiyoz hastalığının en önemli bulaşma yolu farklı yaştaki hayvanların bir
arada olmalarıdır.
–Ayrıca periyodik aralıklarla yapılacak olan dezenfeksiyon
işlemleri ile hastalığın kontrolümümkün hale gelir. Böylece hastalığın diğer
sürülere geçme şansı yok edilmektedir.17
TRAFİK KONTROLÜ
•Çiftliğe giriş çıkışların kontrolü yanında, çiftlik
içindeki iş akışı gibi konuları kapsar.18
TEMİZLİK VE
DEZENFEKSİYON
•Kullanılan alet ve ekipmaların dezenfeksiyonu ile çiftlik
pertsonelinin temizliği gibi konularıkapsar.19
Biyogüvenlik
Uygulamaları•Diğer kanatlılardan uzak olmalı•Irmak, akarsu göl gibi su
kaynaklarından uzak•avoid putting bird sonrange•Ana yollardan uzak
olmalı•Altlıkişletmeden uzaklaştırılmalı•Kümeslerin etrafına beton
döşenmeli•Kümes içi ve çevresinde durgun su bulunmamalı•Uygun içme suyu
kullanılmalıKontrol bölgeleri -İnsanlar•Çalışanların giriş çıkışlarını
kısıtla•Ziyaretçilerin girişini engelle•Bölge trafiğini kontrol et•Araçları sprey
ile dezenfekte et•Yeterli koruyucu elbise bulundur•botlar•Ellerin yıkanmasına
dikkat et•duşlar Kontrol bölgeleri -kanatlılar•Sağlıklı parentlerden •Sağlık
kontrolu•Ölülerin ve ıskartaların uzaklaştırılmasıKontrol bölgeleri -bölge
dekontaminasyonu•Etkili temizlik ve dezenfeksiyon•Sürüler arasıbekleme süresi
•işletme, iş giysisi, ekipman sağlanması•Kapalı sulama
sistemi•Su sanitizasyonu•total yemleme sistemi•vermin kontrolu•Etkinlik
kontrolu •Geniş spektrum özelliği gösteren etkinliği kanıtlanmış dezenfektanlar23
GENEL KORUNMA
PRENSİPLERİ
•yetiştirmede gençve yaşlılar bir arada bulundurulmamalıdır.
•hastalıklı kümesler ile temas kesilmelidir.
•hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanlar uygun şekilde imha
edilmelidir.
•kümes ve çiftlik giriş çıkışları kontrol altında
tutulmalıdır.
•kümese yabancıların girmesi yasaklanmalıdır.
•kümese girerken o kümese ait çizme giyilmeli ve dezenfektan
madde ile dezenfekte edilmelidir.
•kümese yabani kuşların ve diğer çiftlik hayvanlarının
girmesi engellenmelidir.
•kümeslerdehavalandırma,ısı,ılık,rutubet,yemlik,suluk,
folluk ve metrekareye düşen hayvan sayısının yeterli olup olmadığı kontrol
edilmelidir.
•uygun aralıklar ile kan testleri yaptırılarak, portörler
ayıklanmalıdır.
•aşı yapılmadan 3-4
gün önce ve aşı yapıldıktan 14-21 gün sonra kan testleri yaptırılmalı ve
antikor düzeyleri belirlenmelidir.
•üretim sonunda kümes ve kümes malzemelerinin dezenfeksiyonu
yapılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder