KOLİ İNFEKSİYONLARI (Colibacillosis,
E.coli infektionen, Infection àcoliforme)
•Tavuk, hindi, ördek ve diğer kanatlı türlerinde memelilerin
aksine E.coli genellikle ekstra-intestinal infeksiyonlara neden olur.
•Kanatlılarda E.coli'den ileri gelen infeksiyonlar
–koliseptisemileri, -kolibasillozis, –kronik solunum yolu
hastalıkları, -ovaritis, –salpingitis, - peritonitis, –omfalitis, -
artritis–yumurta sarı kesesi yangısı, - koligranuloma, –sinovitis3
• Etiyoloji
·
Enterobacteriaceae familyasının
·
Escherichia genusuna ait E.coli,
·
Gram negatifsporsuz,
·
genelliklehareketli
·
Bazı suşlar da kapsüllüdür.
·
Kanatlılarda hastalık yapan E.coli'lere Avian
Pathogenic E.coli (APEC)denilmektedir.
·
fakültatif anaerobik4
• Epizootiyoloji
•başta tavuk olmak üzere hindi, kaz, ördek ve diğer
kanatlılarda görülür.
•genellikle gençlerin hastalığıdır. Çünkü civcivlerde
yaşamın ilk günlerinde henüz immun sistem olgunlaşmamış ve intestinal flora tam
olarak oluşmamıştır.
•Kötüyetiştirme, mikoplazmalar, viruslar, bazıparazitler ve
stres hastalığın oluşmasında predispoze edici faktörlerdir.
• E.coli'ler kanatlıların sindirim sisteminin normal
florasını oluşturmaktadır.
•Aynı zamanda farenks ve trachea'da, çevresel kontaminasyona
bağlı olarak deri ve tüylerde de bulunabilirler. Genellikle bağırsak florasında
104-107 cfu/g, tüylerde 108 cfu/g ve altlıkta 106 cfu/g normal kabul
edilmektedir. 5
•Direkt vertikal bulaşma (oviduct veya over) oldukça
enderdir.
•Yumurtalar kloakadan geçerken kontamine olabildikleri gibi
yumurta folluklarında veya kirli altlığa düştüklerinde de kontamine
olabilirler.
•Ayrıca salpingitis sonucu da yumurtalar kontamine
olabilmektedir.
•Dolayısıyla embriyonal ölümler, sarı kesesi infeksiyonu ve
omfalitis olguları bu tür bulaşmayla şekillenir.6
•Horizantal kontaminasyon diğer kanatlılarla temasveya
dışkıyla bulaşmış su ve yemin alınmasıyla olur. bulaşmada sindirim ve solunum
sistemi büyük önem taşır.
•Solunum sistemiyle bulaşmada genellikle E.coli havayolu ile
alınmaktadır. Kanatlılar E.coli'leri ya tozlarla ya da altlıktan inhalasyonla
alırlar.
•Etken kontamine hava keselerinden basit bir temasla genital
sisteme yayılır. Bunun sonucu olarak ovaritis, salpingitis ve peritonitis
görülür.
•Sindirim sistemi ile alınan etken ise genellikle
ishaleneden olur. Özellikle bağırsaklara ait bazı suşlar ishal sonrası
infeksiyonu başlatır.
• E.coli primer hastalık etkeni olabildiği gibi, bir çok
hastalıkta da sekonder etken olarak izole edilmektedir. Önemli klinik bulgulara
neden olan E.coli'nin fakültatif patojenik (opurtinist) özelliği de
unutulmamalıdır.7
• Semptomlar
•Kolibasillozisin semptomları etkiledikleri sisteme göre
değişmektedir.
•Aşağıda E.coli'nin primer veya sekonder olarak etken olduğu
infeksiyonların klinik ve nekropsi bulguları verilmiştir.8
• 1.Solunum sistemi
kolibasillozisi:
•Çok yoğun yetiştirmelerde görülen ve genellikle de
mikoplasma veya viral bir infeksiyona E.coli'nin sekonder etken olarak katılması sonucu ortaya
çıkan bir hastalıktır.
•Gallus cinsinde daha ziyade paramyxovirus-1, Gumboro, IB ve
Ortomyxoyvirus infeksiyonlarında sekonder etken olarak E.coligörülebilir.
•Canari cinsinde ise reovirus ve parvouvirus'larla birlikte seyreder.
•Broylerlerde 1 aylıktan kesime kadar görülebilir.
•Yumurtacılarda ise genellikle 1-3 ayda rastlanmaktadır.
•Genellikle halsizlik, depresyon ve tüylerde karışıklık,
güçve hızlısoluma görülür. Yine nonspesifik olarak kanatlılarda, gözyaşı ve
sinusitus ve karakteristik olarak da hırıltılı soluma
farkedilir.
Ø
Nekropside
·
aerosakkulitis'ler,
·
özellikle hava keselerinde fibrinöz
kalınlaşmalar (omlet tarzında)
·
Visceral organlar koyu renklidir.
·
–Perikarditis ve perihepatitis görülür.9
• 2.Koliseptisemisi:
•Genellikle gençlerde görülür.
•Civcivlerde halsizlik, iştahsızlık, durgunluk ve anoreksi
sonu yüksek oranda ölümlerlekarakterizedir.
•Solunum sistemi kolibasillozisi, omfalitis veya
sinovitislerin komplikasyonu olarak ortaya çıkar ve genellikle de akut
seyreder.
·
karaciğer hipertrofiktir, dejenere olan bölümler
koyu renkli, bazen de yeşilimtraktır.
·
Dalakta nekroz odakları görülebilir ve
hipertrofiktir.
·
Bağırsaklar fazla dolu olup beyazımtrak bir sıvı
vardır.
·
Böbreklerde nefritis tablosu ve ürat
birikimlerine rastlanır.
·
oluşan asites nedeniyle içorganlar parlak
görünümdedir.10
• 3.Genital form
•Bazı E.coli suşlarının dişi genital sisteme tropizmleri
nedeniyle, bu sistemde görülen bozukluklarla karakterizedir.
•Özellikle yetişkinlerde veya yumurtaya giriştegörülür.
Yumurta kanalının yangısıyla karakterize olup yumurtanın karın içine düşmesiyle
ovaritis ve peritonitis (omlet görünümlü) nekropside göze çarpar.
•Abdominal boşlukta süte benzer bir sıvı birikimi, kazeöz
materyaller ovaryumlarda yangı ve salpingitis gözlenir.
•Yumurtacı sürülerde ayda %1'lik ölümler normal kabul edilir
ve çeşitli nedenlere bağlı peritonitislerden olduğu düşünülür. Ancak daha
yüksek oranların bakım hataları, kanibalizm
ve kloaka gagalamaları ve kapalıyetiştirmelerde birim alana düşen
kanatlı sayısına bağlı olduğu da unutulmamalıdır.11
• 4.Artritisler ve
sinovitisler: Genellikle viral veya mikoplasmalara bağlı artritislere
sekonder olarak E.coli'nin katılması sonucu oluşur.
• 5.Koligranuloma
(Hjarre hastalığı): Tavuk ve hindilerde sindirim sisteminde granulomlarla
karakterize bir hastalıktır.
•Bağırsaklar, karaciğer ve mesenteriumda granulamatöz
lezyonlara rastlanır. Bazen karaciğerde de benzer bozukluklar görülür.
•Nekropsideki bu görünümüile tuberkulozis, lenfoid leukozis
ve Marek'le karışır.12
• 6.Embriyonal
ölümler, omfalitis ve yumurta sarıkesesi yangısı (Yolc Sac Infection):
•Genellikle kuluçka hatalarına (kirli yumurta, çatlak
yumurta, fumige edilmemiş yumurta) bağlı olarak şekillenen bu tablolarda
yangılı göbekten ya da yumurtanın inkubasyon periyodunda kabuktan giren E.coli,
embriyoların ölümüne neden olabilir. Bazıembriyolar etkeni alsalar dahi
dirençleri nedeniyle canlı olarak yumurtadan çıkış yapabilirler.
•Ayrıca E.coli ile birlikte Bacillus cereus, Stafilokoklar,
Pseudomonas'lar ve Proteus'lar da olaya katılabilir.
Ancak ekserisinde yumurta sarı kesesi yangısı veya omfalitis
şekillenmiştir.
•Hayvanlar durgun, iştahsız ve göbek bölgesi şişkin ve
kızarıktır.
• İlk haftada olan infeksiyonlarda mortalite %100'e
ulaşabilir.13
Ø
Nekropside;
ölen embriyolarda karaciğer solgun ve gevrek kıvamdadır.
Kolayca parçalanır.
·
–Yumurta sarısı peynirimsi, gri-yeşilimsi
görünümdedir.
·
–Sarı kesesi infeksiyonundan ölen civcivlerde
yumurta sarısı emilmemiş, büyük ve kirli bir renktedir.
·
–Genellikle de peritonitis şekillenmiştir.14
·
Teşhis
Ø
1-Klinik
ve nekropsi bulguları:
·
klinik belirtiler çok tipik değildir.
·
Nekropsi de görülen hava kesesi yangısı,
perikarditis, perihepatitis tabloları, Chlamydia, Pasteurella ve Salmonellagibi
mikroorganizmalar tarafından da oluşturulabildiğinden teşhisin mutlaka
patojenik E.coli izolasyon ve identifikasyonuyla yapılmasıgerekmektedir.15
• 2-Laboratuvar
muayeneleri: Bu amaçla antibiyotik uygulanmamışkanatlıların nekropsi sonucu
lezyonlu organları (kalp, karaciğer, dalak, perikardiyal kese ve kemik iliği
v.s.) intestinal içerik ile kontamine edilmeden laboratuvarda incelemeye
alınır.
• a) Bakteriyoskopi; Lezyonlu bölgelerden hazırlanan
preparatlar Gram boyama yöntemi ile boyanır. Gram negatif çomak tarzında
etkenlerin görülmesi E.coli olasılığını güçlendirir.
• b) Kültür: Lezyonlu organlardan kanlı agar, Mac Conkey
agar, EMB agar gibi uygun besi yerlerine ekimler yapılır. 24 saat 37°C'lik
inkubasyondan sonra üreyen koloniler bazı biyokimyasal testlerle incelenir.
İndol üretimi, glukozun fermentasyonu, betagalaktozidaz varlığı, H2S, üre ve sitrat
testlerinin olumsuz olması identifikasyonda önemlidir. Bu özellikleri gösteren
mikroorganizmanın Avian Pathogenic E.coli (APEC) olup olmadığının belirlenmesi
için patojenik bir serogruba (01, 02, 078 gibi) ait olup olmadığı, aerobaktin
sentezi, serum dirençliliğinin belirlenmesi, fimbria tesbiti gibi virulense
neden olan faktörleri araştırmak gerekmektedir.
• c) Hayvan Deneyi: İzole edilen E.coli'lerin patojenite
testleri için civcivlere inokulasyondan yararlanılır. Ayrıca enterotoksijenik
E.colisuşlarını belirlemek için tavşan lup testi ve infant mouse testleri
kullanılmaktadır.16
• Sağaltım
• İlerlemiş olgularda sağaltımdan yarar beklemek söz konusu
olamaz. Ancak hastalığın başlangıcındaki teşhise yönelik yapılacak antibiyogram
testiyle uygun antibiyotiğin seçilmesi sağaltım şansını artırır. Gram negatif
etkenlere karşı önerilen antibiyotikler E.coliinfeksiyonlarında da
kullanılabilir. Ancak aminosidler (örneğin; apramisin) ve polipeptidler
(örneğin; colistin) bağırsak bariyerini geçemezler, dolayısıyla oral yolla
uygulamada etkisiz kalırlar.
•Bazı antibiyotiklerin de parenteral uygulamaları
bazıkanatlı türleri için kontrendikedir. Örneğin kolistin sülfat perde
ayaklılar (palmipedler) için toksiktir. Bu nedenle sistemik kolibasilloziste ve
solunum sistemi infeksiyonlarında başka çözümler bulmak gerekir.17
•Sağaltımda mümkün olduğu kadar dokulardan çabuk atılan
antibiyotikler tercih edilmeli, bu amaçla en çok kinolonlar, aminosidler
(parenteral uygulanmalı), betalaktamazlar, kloramfenikol ve sulfamidlerkullanılabilir.
•Antibiyotik uygulaması en az 5 gün olmalı ve terapotik doz
10-20 mg/kg (canlı ağırlık) geçmemelidir.18
• Koruma ve Kontrol
•Koruma amacıyla deneysel olarak ölüveya virulent atenüe
bakterilerden hazırlanmış aşılar kullanılmış, ancak homolog suşlarla,
infeksiyona karşı genellikle iyi koruma sağlanmasına rağmen, heterolog suşlarla
kros-immunite elde edilememiştir. Bu nedenle günümüzde deneysel çalışmaların
dışında kanatlıyetiştiriciliğinde antikolibasiller bir aşı pratikte
uygulanmamaktadır. Aynı nedenlerden dolayı pasif immunitede de ancak homolog
suşların infeksiyonu önlenebilmektedir.
•Virulens faktörlerinin antijen olarak aşılarda
kullanılmasıyla ilgili araştırmalar devam etmektedir.
•Bazı durumlarda koruyucu antibiyotik önerilmektedir. Hastalığı
önlemek için aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir.19
•Yetiştirmede kontaminasyon kaynaklarısaptanarak, bunlardan
bulaşma engellenmelidir. Genel hijyenik önlemler mutlaka uygulanmalıdır.
• İçme suyu iyi kalitede ve temiz olmalıdır.
•Kümeslerde aynı yaş ve aynı tür kanatlıbulunmasına dikkat
edilmelidir.
•Kuluçka makinalerına fumige edilmiş, temiz yumurta
konulmalı, yumurta taşıma kapları ve kutuları çok temiz olmalı, çatlak ve kirli
yumurtalar hiçbir zaman kullanılmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder