Kanatlı sektörüile
ilgili genel bilgiler
·
•1930 Merkez Tavukçuluk Enstitüsü
·
•1952 Saf ırkların ilk kez ithal edilmesi
·
•1963Damızlık
(Parentstock) ithali
·
•1970-Yatırımlardaartma
·
•1990-Modernizasyon
Kanatlı sektöründe son 30 yıllık süreçte,özellikle broylersektöründeki
gelişimi rakamlarla açıklamak mümkündür.
Tavuk eti tüketimi
(kg/kişi)
·
1980-811.7 kg
·
1996-98
9.7 kg
·
200513-14 kg5
Yıllar ToplamTavuk EtiÜretimi (Ton) ÜretimArtışı (%) Ülke
Nüfusu (Yaklaşık x1000)Kişi Başına Tavuk
Eti Tüketimi(kg/yıl)
·
1990 216.759 56.203 3,85
·
1991 238.764 10,15 57.305 4,17
·
1992 288.285 20,74 58.401 4,95
·
1993 368.668 27,88 59.491 6,18
·
1994 311.347 -15,55 60.576 4,94
·
1995 417,539 34.11 61.060 6.76
·
1996 553,540 32.57 61.685 8.89
·
1997 616,589 11.39 62.610 9.77
·
1998 619,849 0.53 63.550 9.67
·
1999 657.020 6,00 64.503 10.23
·
2000 764.488 16,36 65.471 11.68
Türkiye’de 1990-2000 yılları arasında kanatlı eti üretim ve
tüketim miktarları Besd-Bir6
Yumurta tavuğu üretiminde beklenen iyileşmenin olmamasının nedenleri arasında;
·
Belirli dönemlerde yaşanan ekonomik zorluklar
·
–Üretim maliyetinin yüksek olması
·
–Yumurta sanayiinin geliştirilememesi
·
–Üretim ve tüketimin düşmesi
Türkiye’de yumurta
üretim ve tüketim değerleri
99 6.695 1998133 9.056 1998106 7.136 1997156 9.782 1996166 10.269
1995Kişi başına tüketim(adet/yıl) Yumurta
üretimi(milyon adet)Yıl Besd-Bir7
Kanatlı sektörünün
temel problemleri
Türkiye’de kanatlı üretimini
etkileyen ve üzerinde yoğun çalışma yapılması gereklikonular:
–
1.Yüksek verimli hibritdamızlıklar
–
2.Yem hammaddeleri
–
3.Aşı, ilaçve yem katkıları
–
4.Sağlık problemleri ve ürün kalitesi8
–
1-Yüksek verimli hibritdamızlıklar
Tavukçuluk sektörünün gelişmesinde en önemli faktör
Türkiye’de hibritdamızlık elde
etme çalışmalarıyapılıyor ancak yeterli değil
Özel sektörün katkısı ile başarı
elde edilebilir
Broilerdamızlık
ithali (adet)
·
20013.981.563
·
20024.148.4789
2-Yem hammaddeleri
·
Türkiye’de yeterli yem hammaddesi üretilememektedir
·
Kanatlı populasyonuher geçen yıl artarken yem
·
hammadde üretiminde beklenen artış yok
·
Üretim maliyetinin en önemli bileşeni yem
·
Broylersektöründe üretim maliyetinin %70’i
·
Yumurta tavukçuluğunda %85’i yem
·
Broylersektöründe yem dönüşüm oranları 1.6-1.7
·
civarında10
3-Aşı, ilaçve yem
katkıları
Ø
Yerli aşı üretimi ve kullanımı giderek
azalmaktadır
·
Üretilen
aşılar
–
Canlı (ND, Marek, IB, AE, IBD)
–
İnaktif(ND)
Ø
Aşıların etkinliği ile ilgili çalışmalar yeterli
değil
Ø
Hastalık problemlerinin çözümüiçin kullanılan
ilaçların tamamına yakını ithal
Ø
Yem katkılarının büyük bir bölümü ithal11
4-Sağlık problemleri
ve ürün kalitesi
·
Kanatlı hayvan hastalıkları iki farklı yönden değerlendirilebilir.
·
Kanatlı sağlığını etkiyenler
·
İnsan sağlığını etkileyenler
·
Dünyada görülen hastalıkların çoğu ülkemizde de
görülmekte
·
Kanatlı yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı
bölgelerde bulaşıcı hastalıklara bağlı problemler daha yoğun
·
Koruyucu programların uygulanması
·
Ürün kalitesini sağlamada kalite kontrol
sistemlerinin uygulanması
·
•HACCP
·
•GMP12
·
Hastalıkların teşhisi saha koşullarında veya
·
Laboratuvarlarda
yapılmaktadır ve bu aşamadan sonra gerekli tedavi uygulanmakta ve/veya koruyu
önlemler alınmaktadır.
·
Ancak hastalık çözüldükten sonra hastalıkla ilgili detaylı araştırmalar genellikle devam etmemektedir.
Bu durum, özellikle epidemiyolojik bilgilerin sağlanmasında eksikliğe neden olmaktadır.
Hastalıkları teşhisi için uygun örnekleme,teşhis Kadar önemli
bir faktördür. Uygun örneklemeYapıldıktan sonra laboratuva gönderilen materyallerAşağıdaki
yöntemlerle incelenirler.13
TeşhisYöntemleri
·
1. BakteriyolojikYöntemler
·
2. VirolojikYöntemler
·
3. MikolojikYöntemler
·
4. ParazitolojikYöntemler
·
5. HistopatolojikYöntemler
·
6. ToksikolojikveKimyasalAnalizler
·
7. SerolojikYöntemler
·
8.
Moleküler Yöntemler 14
SerolojikYöntemler
·
Aglütinasyon
·
Hemaglutinasyon
·
Hemaglutinasyon İnhibisyon
·
Presipitasyon
·
Nötralizasyon
Ø
İşaretlenmiş antijen ve antikorlarla yapılan testler
·
İmmunofluoresans
·
Radio-immunoloji
·
İmmuno-enzimoloji15
MolekülerYöntemler
·
Protein analizi
·
Elektroforez(SDS-PAGE)
·
İmmunoblot(Western blotting)
·
Nükleikasitanalizi
·
Hibridizasyonteknikleri
·
Polimeraz zincir reaksiyonu(PZR; Polymerase
Chain Reaction)
·
Reverse transkripsiyon-PZR (RT-PZR)
·
Restriksiyon enzim analizleri (PZR/RFLP,
RT-PZR/RFLP)16
Moleküler Yöntemlerin
Bazı Avantajları
Ø
Konvansiyonel
teşhis yöntemleri bazı sorulara açıklama getiremez. Örneğin;
·
Aynı
işletmede farklı zamanlarda görülen aynı hastalık vakalarında etkenlerin aynı
olup olmadığını ayıramaz,
·
Bulaşma kaynaklarını belirlemek zordur,
·
Farklı zamanlarda ve farklı bölgelerde benzer
klinik bulgulara sahip hastalıkların etkenleri arasındaki benzerlikler ve/veya
farklılıklar belirlenemez,
·
Bir enfeksiyona karşı aşılamayı takiben görülen
infeksiyon aşı suşundan mı yoksa diğer suştan mı oluştuğu ortaya konulamaz,
·
Bakteriyel bir infeksiyon sonrasında
antibiyotik tedavisini takiben oluşan aynı türe bağlı infeksiyonda izole edilen
etken tedaviden önceki etken mi yoksa farklı bir suş mu olduğu klasik
yöntemlerle belirlenemez.17
Hastalık
problemlerine yaklaşım
·
Populasyon
sayısında artışa paralel olarak sağlıkproblemleride artmaktadır
·
Dünya’da yaygın
olarak görülen problemler Ülkemizde de görülmektedir
·
Hastalıkların teşhisi yapılabilmektedir
·
Koruyucu önlemler alınmasına karşın zaman zaman
Yetersiz kalmakta
·
Epidemiyolojik çalışmalara yeterince
·
değerlendirilememekte
·
Günlük çözümler
yerine kalıcı vesürekliçözümlemelerüzerindedurulmalı18
Sağlık problemleri ve ürün kalitesi
konularında eğitim programları
·
Hastalıklarının etiyolojileri ve epidemiyoloji ile ilgili bilgilerin sağlanması
·
Teşhisle
ilgili özel kuruluşlar/laboratuarlar desteklenmeli
·
Araştırma
kurumlarının araştırma-geliştirmeye yönelik çalışmaları desteklenmeli
·
Sanayi-üniversite işbirliğinin arttırılması, gerekli olan desteğin ve bilgi
akışının sağlanması
·
Teknik
personel eğitimine önem verilmesi 19
KANATLI HAYVANLARIN
SAĞLIĞINI KORUMA VE HASTALIKLARLA SAVAŞTA UYGULANAN ANA PRENSİPLER
Kanatlı hayvan
yetiştiriciliğinde amaç kazançtır.
Kazancın beklenilen düzeye
ulaşabilmesi, işletmelerde yetiştirilen hayvanların normal gelişmeleri ve
belirli bir süreçiçinde verimlerini devam ettirmelerine bağlıdır.
İşletme düzeyi ve işletme
kapasiteleri ne olursa olsun, sağlıklı yetiştirme için bazı temel prensiplerin
tam olarak yerine getirilmesi zorunludur.
Bu temel prensipler:20
·
1-
İşletmelere yeni alınacak hayvanların sağlıklı olmaları,
·
2-
Barınakların işletme amacına uygun olması,
·
3-
Hayvanların iyi bakımı ve hayvanlarıiyi beslemedir.21
KÜMES HİJYENİ
Kanatlı hayvanların sağlıklı
yetiştirilmeleri için kümes hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Kümes hijyeni, hayvanların sağlıklı gelişebilmeleri
için kümeste en uygun koşulların sağlanmasıdır.
Altlık ve kullanılan malzemenin temizliği, kümes sıcaklığı, rutubet
oranı, havalandırma ve aydınlatma kümes hijyeninde dikkate alınan
hususlardır.22
Kümeslerin temizliği
Modern tavuk ve hindi
yetiştiriciliğinde allin-allout (civcivden
başlayıp, verim sonuna kadar bakım) yöntemi kümes temizliğinin iyi yapılmasını
gerektirir. Hayvanlar ticari ömürlerini tamamladıktan sonra kümesler boşaltılınca
hemen kümes temizliği ve dezinfeksiyon yapılmalıdır
Etçi tavuk ve hindi
yetiştiriciliğinde altlık her dönem bitişinde değiştirilmeden gerekli
düzeltmeler yapılarak yeniden kullanılabilir. Etçi tavuk yetiştiriciliğinde
aynı altlık 2-3 kez kullanılabilir.
Hindi yetiştiriciliğinde aynıaltlık birkaçkez kullanılmaktadır. Altlıkların
tekrar kullanılmadan önce bakımları yapılır. Islak ve bozuk olan yerler
çıkarılır ,eksik yerlere yeni altlık konulur ve düzeltilir.23
Kümes sıcaklığı,
rutubet, havalandırma ve aydınlatma
Modern tavuk yetiştiriciliği ve
hindi yetiştiriciliğinde kullanılan yarı kontrollükümeslerde sıcaklık, rutubet,
havalandırma ve aydınlatma çok iyi kontrol edilmektedir.
Kanatlı hayvan
yetiştiriciliğinde kümes temizliği kadar sıcaklık, rutubet, havalandırma ve
aydınlatma da sağlıklı yaşam için gereklidir.
Kanatlı yetiştirilen bütün
barınaklarda uygun olan hijyenik koşulların sağlanmasına çalışılmalıdır.24
1-Kümes sıcaklığı:
Kümes dışı iklim ne olursa
olsun, kümes içinde hayvanların rahat edecekleri sıcaklığın sağlanması
zorunludur.
Kanatlı hayvanlarda tür ve
hayvanların yaşlarına göre olmasıgereken sıcaklıklar farklıdır.
Tür ve hayvan yaşına göre kümes
sıcaklığı ayarlanmalıdır.
Kümesin çok soğuk
olması halinde de hayvanlarda üşüme görülür, hayvanların sağlıkları bozulur.
Kümes içi sıcaklığın düşük olması halinde, hayvanlar vücut ısılarını normalde
tutabilmek için fazla yem tüketmek zorunda kalırlar.
Kümes içi sıcaklığın
gerektiğinden yüksek olması halinde ise beden ısısı atılmadığı için hayvanlar
strese girer, sağlıklarıbozulur. Gelişmeleri gecikir ve yüksek verim için
gerekli olan yemi yeterince tüketemezler ve verim azalır.
Kanatlı hayvanlar için uygun
olan en düşük ve en yüksek sıcaklık dereceleri arasındaki sıcaklık aralığına
rahatlık (comfortzone) denilir.25
2-Kümeste rutubet : Sıcaklık derecesi 'rahatlık alanı'
sınırları olan bir kümeste rutubet değeri yaklaşık olarak %60-65 RH
(relatifhumidity)dır. Bu RH değeri ideal kabul edilir.
Kümeste RH değerinin %40-72
arasında olmasıtavukların rahat yaşamaları için yeterlidir. Ancak bu RH
değerleri, kümes sıcaklığının 'rahatlık alanı'nın da olması halinde uygundur.
Kümes sıcaklığının fazla sıcak ve fazla soğuk olduğu zamanlar, RH değerine
dikkat edilmesi, uygun RH değerinin sağlanmasıgerekir.26
3-Kümeste havalandırma :
·
Kümeslerde havalandırma mutlaka yapılmalıdır.
·
Kümeslere hayvanlar konulduktan sonra
hayvanların aktiviteleri ile kümes içi hava değişir. Bu değişiklikler
genellikle hayvanların rahatını bozan, strese neden olan değişikliklerdir.
·
Kümes sıcaklığının düşmesi, yükselmesi,
rutubetin artması, amonyak ve karbondioksit gazlarının birikimi, dışkı ve
altlıkta oluşan kokular, havanın çeşitli mikroorganizmalar ile kontamineolması
ile hayvan sağlığı etkilenir. Gelişme durur ve verim azalır. İnfeksiyonlardaha
sık görülür.27
4-Kümeste aydınlatma :
Kümeslerin aydınlatılması,
kanatlı hayvan yetiştiricilerinin önemle üzerinde durdukları bir konudur.
Kanatlı hayvanların aydınlık gereksinimleri ve uygulanacak aydınlık gücüişletme
şekillerine, yetiştirilen kanatlı hayvanlara göre değişir. Her kümes ve
yetiştirme özelliğine göre uygun olan aydınlatmanın belirlenmesi teknik bir
konudur.
Kümeslerin aydınlatılması için
değişik yöntemler geliştirilmekte ve önerilmektedir. Önerilerin çok değişik
görünmesine karşın dikkate alınan prensipler hepsinde aynıdır. Bu prensipler
aydınlatma süresi ve aydınlatma gücüdür.28
a. Aydınlatma süresi:
Etçi tavuk yetiştiriciliğinde
genellikle benimsenen yöntem, civcivlerin ilk günden itibaren her gün 23 saat
aydınlıkta tutulmasıdır. Işıklar günde
bir saat söndürülür. Bir saat karanlıkta tutulma, civcivlerin karanlığa
alışmalarını sağlamaktadır.
Yumurta tavuklarına, civcivlik
döneminde 24 saat aydınlatma ile başlanır.
Aydınlatma her gün 1/2 saat veya 1 saat kadar azaltılır.
Aydınlatma 13. günde 10 saate kadar indirilir. 13-20. günler arasında 10
saatlik aydınlatma uygulanır. 20. günden itibaren aydınlatma her gün 1/2 saat
arttırılır. 34. günde 17 saatlik aydınlatmaya ulaşılır ve bundan sonraki
günlerde 17 saat aydınlatmaya devam edilir.
Damızlık hindiler için
aydınlatma süresi farklıdır. Besiye alınan hindiler günde 14-17 saat
aydınlatılırlar. Damızlık dişi ve erkek hindilere de bu aydınlatma uygulanır.29
b. Aydınlatma gücü:
Aydınlatma gücükümesteki hayvanların aktivitelerini etkiler.
Işık gücünün belirlenmesi uzmanlara bırakılmalıdır.
Yoğun yetiştirmelerde, günlük
civcivlere, etraflarını ve yem kaplarını tanımaları ve öğrenmeleri için en
yüksek aydınlatma gücüolan 20 mum/m2 uygulanır.
En yüksek aydınlatma gücüile
aydınlatma üçhafta devam eder. Sonra aydınlatma gücüen az olan 5 mum/m2
aydınlatmaya geçilir. 20. haftaya kadar en az aydınlatma gücünde aydınlatma uygulanır.
20. hafta aydınlatma gücü7 mum/m2'ye yükseltilir. Bir hafta süren bu
aydınlatmadan sonra, her 2-3 haftada aydınlatma gücü1-2 mum/m2 arttırılarak 42.
haftada en yüksek aydınlatma gücüne (20 mum/m2) yükseltilir ve bu aydınlatmaya
devam edilir.
Aydınlatma gücü ışık ölçer ile
kontrol edilmelidir. Ancak bu kontroller uzmanlarca yapılmalıdır. Pratik olarak
yetiştiricilerin yapmaları gereken ampullerin üzerindeki tozların sık sık
temizlenmesidir.30
KANATLI HAYVANLARDA
HASTALIK NEDENLERİ
·
Kanatlı
hayvanlarda hastalıklar, diğer hayvanlarda olduğu gibi bazı organ ve dokuların
normal fonksiyonlarını yapmaması sonu ortaya çıkarlar.
·
Kanatlı
hayvan yetiştiriciliğinde sağlıklı yaşam, gençlerde gelişme ve yetişkinlerde
iyi verim işletme ekonomisinin temelidir.
·
Hastalık
halinde kanatlı hayvanlarda yem tüketimi azalır, tüketilen yem iyi
değerlendirilemez. Gelişme aksar, verim düşer ve ölümler görülür.
·
Kanatlı
hayvanlarda hastalıklar yetiştiricinin fark edemeyeceği veya önemsemiyeceği kadar hafif bozukluklar
olabilir ve sorun olmaz. Ancak bazı hastalıklar kümes içinde pek çok hayvanı etkileyebilir.
Hastalık tavuklar arasında hızla yayılır. Hastalanan hayvanlarda belirgin
klinik belirtiler ortaya çıkar, verim azalır ve yüksek oranda ölümler
görülebilir. Böyle hastalıların çıkışı sonu ekonomik kayıplar çok yüksek
olmaktadır.
·
Kanatlı
hayvanlarda görülen hastalıklar enfeksiyözolmayan ve infeksiyözhastalıklar
olarak iki ana grupta incelenir.31
İnfeksiyözolmayan
hastalıklar
·
Bu grup
hastalıkların nedenleri beslenme bozuklukları, bakımda yanlışlıklar ve
özellikle gerekli hijyenin olmamasıdır.
·
Ayrıca son
yıllarda kanatlı hayvanlarda genetik bozukluklara bağlı sorunlar da sık sık
görülmektedir. 32
İnfeksiy infeksiyöz hastalıklar
·
İnfeksiyözhastalıklar,
hastalık sorunlarının büyük bir bölümünü oluşturur.
·
İnfeksiyöz
hastalıklar, patojen bakteri, virus ve mantar infeksiyonları ile paraziter hastalıklardır.
·
İnfeksiyöz
hastalıkların çoğu bulaşıcıdır.
·
Bakteriyel
infeksiyonlardan pullorumv e kanatlı tifosu damızlık işletmelerde uygulanan
pullorumtesti ve gereken önlemlerin alınması ile kontrol altına alınmıştır.
İnfeksiyöz koriza ve tavuk kolerası gibi bazı infeksiyonlarçok seyrek
görülmektedir. Ancak E.coli infeksiyonları, paratifolarve
mikoplasmainfeksiyonları çok yerde kanatlı hayvan sağlığını etkilemektedir.
·
Viral infeksiyonlardan
çok yaygın olan Newcastle hastalığı etkili aşılı ve uygulanan aşı programları
ile kontrol altında tutulabilmektedir. Tavukların infeksiyözbursalhastalığı,
Marekhastalığı ve infeksiyözanemisi son yıllarda bir çok ülkede etçi ve yumurta
tavuklarını etkilemiş ve kontroluzor salgınlar halinde seyretmiştir. Ayrıca
tavuklarda infeksiyözbronşitis, influenzainfeksiyonları, yumurta verim
düşüklüğü(EDS-76) ve reovirusinfeksiyonları da zaman zaman dikkati çekecek
sorunlar yaratmakadır.33
·
İnfeksiyözhastalıkların bir bölümübulaşıcıdeğildir. Streptokok ve stafilokok
infeksiyonları bireylerde görülür diğer hayvanlara bulaşmazlar. Ancak uygun
olmayan koşullarda yetiştirilen kanatlılarda hasta sayısı artabilir ve ekonomik
kayıplara yol açabilir.
İnfeksiyöz hastalıkların çıkışında iki önemli faktör etkili
olmaktadır.
·
–Bu faktörlerden birincisi infeksiyonakarşı
duyarlıhayvanların varlığıdır.
·
İkinci faktör de infeksiyözetkenlerdir. 34
Kanatlı hayvanların hemen hepsi,
normal koşullarda çeşitli infeksiyözetkenlere karşıduyarlıdır. Maternal antikorlar
spesifik olarak, belli infektifetkenlere karşı civcivleri koruyabilir. Kazanılan pasif bağışıklığın civcivleri belli
infeksiyonlarakarşı koruması da en fazla 3-4 haftadır. Civcivler bu süre
sonunda infeksiyöz etkenlere de duyarlı olurlar.
Kanatlı hayvanlar çevrede sorun
olan infeksiyözhastalıklara karşı aşılanarak, her bir hastalığa karşı bağışık
hale getirilebilir. Aktif kazanılan bağışıklık düzeyi yeterli olduğu süre
boyunca hayvanlar bu infeksiyonlarakarşı korunabilirler.35
İnfeksiyöz hastalıkların
çıkışında ikinci faktör, infeksiyözetkenlerin varlığıdır.
Kanatlı hayvanlarda görülen
infeksiyözhastalık etkenleri doğada çok yaygındır. Çağımızın hızlı ulaşım
olanakları da bu yaygınlığıartırmakta, bir ülkede görülen bir hastalık kısa bir
süre içinde çok uzak ülkelerde de görülmektedir. Hastalık etkenleri kümes ve
işletmelere çeşitli yollarla ulaşır ve infeksiyonları oluştururlar.
Bulaşıcı infeksiyözhastalıklar kümes içinde duyarlı
hayvanlarda hızla yayılır, hastalık diğer kümesler ve işletmelere sıçrayarak
salgın halini alabilir.
İnfeksiyözhastalıkların
çıkışında infektifetkenin virulansı, yoğunluğu ve bulaşma yolu da ayrıca etkili
olmaktadır.
Kümes içindeki infektif etken
sayısı da salgınların çıkışını etkiler.
Hastalık çıkan kümeslerden
hastaları, ölüleri ve portör olanlarımutlaka uzaklaştırmak gerekir. Hastalık
çıkan kümeslerde iyi bir temizlik ve etkili bir dezenfeksiyon ile
infektifetkenler yok edilmeye veya sayılarının azaltılmasına çalışılır.
İnfeksiyözetken sayısının fazla olduğu kümeslerde infeksiyöz hastalık çıkışı
daha çok görülür.36
İnfeksiyon kaynakları
–
İnfektehayvanlar:
–
İnfeksiyondanölen hayvanlar:
–
Portör
hayvanlar:37
İNFEKSİYÖZ ETKENLERİN VÜCUDA GİRİŞ YOLLARI
·
Yumurta
·
Sindirim
yolu
·
Solunum
yolu
·
Deri ve
mukozalar38
İnfeksiyözetkenlerin vücuda girişinde etkili olan diğer
faktörler
Ø
direkt veya indirekt
–
Yetiştirme
boyunca görülen bulaşmalara lateral veya horizantal bulaşmalar denilir.
–
Direkt
horizontal bulaşma duyarlı hayvanların infekte hayvanlarla yakın temasları sonu
şekillenir.
–
İnfeksiyözlar ingotrakeitis'eyakın temas sonu bulaşma karakteristiktir. İnfekte
tavuklar trakede gelişen lezyonlar nedeniyle solunum sırası zorlanırlar.
Trakedeki daralmayıaçmak için başlarını sallar, öksürür ve aksırırlar. Bu
sırada lezyonlardan çıkan kan ile karışık virusludoku parçaları etrafa saçılır.
Hasta tavuklara yakın olan duyarlı tavuklar doğrudan infeksiyözetkenleri alarak
infekteolurlar. Horizontalbulaşmalar daha çok indirektolarak gerçekleşir.
İndirekthorizontalbulaşmada etkili olan canlı ve cansız faktörler olarak
incelenebilir.39
Canlı faktörler:Canlı faktörler
başta insan olmak üzere çeşitli kuşlar, kemiriciler, ev hayvanları, sokucu ve
ısırıcı böceklerdir.
İnsan faktörü infeksiyöz hastalıkların
yayılmasında en etkili ve zararlı faktördür. Kümes veya işletmelerde çalışanlar
görevleri gereği her türlüeşya ve malzemeyi elleri ile tutarlar. En basit
hijyenik kurallarauymayan bazı çalışanlar elledikleri eşya veya malzemeden
ellerine nelerin bulaştığının farkında olmadan hayvanlar arasına girerler.
Hayvanları tutar, yemlikleri ve sulukları düzeltir, gerekirse elleri ile
temizlerler. Bütün bu işlemler yapılırkenbulaşmaya aracı olurlar.
Diğer canlı faktörler de aynı ölçüde duyarlı hayvanlar
için tehlikelidir.
Kuşlar ve kemiriciler kümesler arası yayılmada etkili
olurlar. Kümes ve işletmelerde biyolojik güvenliğin sağlanması ile bulaşmada
etkili olan kuşlar ve kemiricilerin kümeslere yuvalanmaları önlenmektedir
Cansız faktörler:İndirektbulaşmaların
önlenmesinde kulanılanher türlümalzemenin temizliği ve dezenfekte edilmesi
önemlidir. İşletmeye giren araçların tekerlekleri dış kapıdan girişte
dezenfekte edilmelidir. Yem torbaları ve civciv kutularının yeni ve temiz
olmalarına dikkat edilmeli, bu malzemelerin tekrar tekrar kullanılmasına izin
verilmemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder