21 Mayıs 2012 Pazartesi

Veteriner- Hayvancılık ve İşletme Ekonomisi


*Ekonomi:Maddi refah arzsu,Servet temini ve kullanılması ile ilgili insan girşmlri inclr  Seçenekler arasında tercih sırası önemli.Gereksinimler sonsuz ama kaynaklar kıt. Sınırlı kaynaklar ile sınırız gereksinimleri akılcı şekilde karşılnması sorununu araştırır.  Genel ve işletme ekonm. Vardır.Genel bütün olarak görür.İşletme ise daha dar anlamlı.
*Enflasyon:Cari fiyat seviyesinde toplam talebin toplam arzdan büyük olmasıdır. *Talep enf.*Maliyet enf.*Fiyat enf vardır.ŞiddetiàIlımlıàGalopanàHiperenflasyon  Sosyal *Hasıla:Teşebbüslerden çıkan mal ve hizmetlrin değerler toplamı.TümàGSMH
*Milli Gelir:Ev idarelerinin üretim faaliyt.katılmalarına karş.elde ettikler gelirl.toplamı. Emeğin geliri ücret.Sermayenin geliri faiz.Tabiatın geliri rant.Bunlar Sözleşme Geliri Teşebbüsün geliri kardır.Kar bakiye gelir olarakta adlandırılır.                                  
* Milli harcama:Bir ulusal ekonomide bir yılda yapılan harcamalar toplamına denir. Milli gelir 3 şekilde hesaplanır.*Üretim yoluyla*Gelirler yoluyla*Harcamalar yoluyla Fiyat:İktisadi mal veya hizmetlerin para birimi cinsinden ifade edilen değeri.               
*Paranın Fonksiyonları:*Değer ölçüsü*Değişim aracı*Değer saklama*Borç ödeme Arz:Üreticilerin ellerinde bulundurdukları iktisadi mal ve hizmetleri belirli bir piyasada belirli bir zaman,ve belirli bir fiyata satmaya hazır ve razı olmalarıdır.
*Arza etki eden faktörler:*Malın Fiyatı*Diğer malların fiyatları*Üretim faktörlerinin fiyatı *Ürün teknolojisindeki değişmeler.
*Arz Esnekliği:Bir iktisadi mal veya hizmetin fiyatlarında meydana gelen değişmeler karşısında arz edilen miktar değişikliğidir.          
*Arz esnekliğini etkileyen faktörler:*Üretimi artırmanın maliyetler üzerine etki derecesi*İktisadi malın beklemeye elverişli olup olmamsı.*Üretim tekniğnin sunumda ayarlamalar yapmaya elverişli olup olmaması.                                                                     
*Talep: Tüketicilerin iktisadi malları,belirli bir piyasadan,belirli bir fiyata,belli bir anda satın almaya hazır ve razı olmalarıdır.
*Talep eğrisini sağa ve sola kaydıran faktörler: *Talep edenlerin gelirleri zaman içinde değişirse*Bu mal yerine geçecek diğer mal fiyatı değişirse*Tamamlayıcı malların fiyatlarında değişme olursa*Moda v.b.nedenle malın çekiciliği değişirse*Talep ednlerin sayıları değişrse
*Talebe etki eden faktörler:  *Malın fiyatı*ihtiyaçlar arasındaki yeri*Tüketicinin gelir seviyesi*Diğer mal. Fiyatları 
*Talep Esnekliği:Fiyat değişklkleri karşısında tüketici duyarlılığı.
*Etkileyen faktörler: *Malın tüketici bütçesi içindeki yeri ve önemi*Malın zorunlu olup olmaması*İkame olanakların olup olmaması*Toplumun tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler*Zaman
*Talebin fiyat esnekliğinin,üreticinin satış hasılatı ile ilişkisi:                                                *Fiyat ↓,Talep esnekse satış hasılatı ↑.*Fiyat ↓,talep esnek değilse satış hasılatı  ↓. *Fiyat ↑,Talep esnekse satış hasılatı ↓.*Fiyat ↑,talep esnek değilse satış hasılatı  ↑.
*Türk Süt Hayvancılığı sektöründe mevcut durum ve entegrasyon düzeyi:Sorunlar fazladır.İşltmeler küçük ölçekli,dağınık yapıda,verim düşüklüğü,sektörün yeterli destk alamaması,işletmelerin ihtisaslaşma yetersizliği vb.sorunlar vardır.Ayrıca süt sanayi işletmelerinin çiğ süt temin ettikleri işletmelerle entegrasyon  düzeyi çok düşüktür. *Üretilen sütün%27 si sanayiye gider.Kayıt dışılık çok fazla.*Kooperatif oranının düşüklüğü.*Üretimin sanayi ile entegrasyonu çok önemli.*Çiğ sütün kalite kriterlerine göre prim sisteminin olması gerekli.*Hijyen kurallarına uyum ve denetim.*HACCP ve ona dayalı kalite kontrol yöntemi geliştirmeli.Ülkemizde ırk ıslah çalışmaları için yeterli sayıda hayvan olması bir avantajdır *Ülkemizde bunların olması için uzun zamana yoğun ve programlı çalışmalara ve her anlamda güçlü bir ekibe ihtiyaç vardır.
*Avrupa Biriğinde politikalar:Ortak tarım politikası yürürlüğe girdiğinden beri müdahale altında olan ve bütçeden en fazla yeri olan sektördür.*Ana hedefi üretici gelirlerini makul seviyede tutmak süt üreticilerine diğer sektörlerle orantılı bir yaşam standardı oluşturmaktır.*Arz-Talep dengesini korumak ve *Süt ve süt ürünlerinin tüketiciye uygun fiyatlarla ulaştırılmasını sağlamaktır.AB dışındaki ülkelere ithalat/ ihracat kontrol sistemi aracılığıyla korumak ve üretimde kota sistemi kullanarak piyasa istikrarı sağlamaktadır.
*AB’de mevcut durum:Güçlü bir yapıya sahiptir.Sığır sayısı az verim yüksek.İnek başına 5.89ton. AB dünyanın en büyük süt üreticisi konumunda. Üretilen sütün %94 ü modern işletmelerde işlenir.Çiftlik bazında büyük üretimler var. Kayıt dışılık az,Üretici örgütlenmiş durumda,Sözleşmeli yetiştiricilik yaygınlaştırılmış Süt hayvancılığı ve süt sanayi arasında entegrasyon sağlanmış durumda. Üretmde kota sistemi var.Yüksek üretim yüksek tüketimi de beraberinde getiriyor.Süt tüketimi yıllık kişi başı 89 litre peynir tüketimi ise 18 kg. Türkiyede ise 26 kg süt, 10 kg peynir tüktlr.
*İKTİSADİLİK PRENSİBİ:  
randabiliteyi formüle edersek;       randabilite bir işletmenin belirli zamanlarda sağladığı karın o işletmede kullanılan sermaye oranı olarak ifade edilir.
Prodüktiviteyi formüle edersek;   =  prodüktivite hasıla üretim ise bu hasılanın elde edilmesi için harcanan faktörler arasındaki ilişkileri ifade eder.
Özet olarak işletme ekonomisinin kapsamına giren konular; 1)bir işletmenin belirlenen amaca en etkin biçimde nasıl ulaşabileceği analizi 2)işletme içi ve işletmeler arası olaylarla ilgili neden sonuç ilişkilerini bulma gösterme 3)işletmelerin yönetiminde yürürlükte olan ilkeleri ortaya koyma  4)işletmelerde geçerli işlemleri ve teknikleri geliştirme 5)işletmelerde karar alma yeteneğini geliştirme 6)tüm işletme sisteminin amaçlarının ve sorunların kavranmasını öğretme 7)am göt meme
*HAYVANCILIK İŞLETME EKONOMİSİ
Hayvan ve hayvansal ürünler elde etmek amacıyla üretim faktörlerini bilinçli ve sistemli bir sekilde bir araya getiren azami kar elde etmek amacıyla üretimde bulunan bu üretim sonucu katma değer yaratan iktisadi ünitelere hayvancılık işletmesi denir.işletmenin  yukarıda değindiğimiz tanımından çok içeriğindeki bazı unsurlar üzerinde durmak gerekir a) üretim faktörlerinin bilinçli ve sistemli olarak bir araya getirilmesi b) azami karlılık ilkesi c) kar maksimizasyonu d)katma değer yaratma ilkesi e) iktisadi ünite olma ilkesi
*HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN YÜKLENDİĞİ İKTİSADİ FONKSİYONLARI:
Hayvancılık sektörü sağlıklı beslenme yanında ulusal kalkınma bakımından da önemli iktisadi fonksiyonlar yüklenmişlerdir.bunlar; 1)sanayiye hammadde temin etme 2)milli geliri arttırma ve dış satımı geliştirme 3)sanayi ve hizmetler sektörüne yeni istihdam alanları yaratma 4) kırsal alanda istihdamı geliştirme 5) bölgeler arası sosyal ve ekonomik dengeyi kalkınmayı sağlama 6)sektörler arası dengeli bir kalkınmayla ulusal kalkınmanın istikrar içinde gerçekleşmesini sağlama
*İŞLETMELERDE KURULUŞ ÖNCESİ ÇALIŞMA:
Sözü edilen kuruluş sorunlarınıda dikkate alarak; 1)yatırım için gerekli hammadde durumuna 2)yatırm mallarının iç ve dış Pazar durumuna 3)imal edilecek malların maliyetine 4)malların fiyat esnekliğine 5) projenin büyüklüğüne ve yerine 6) gerekli kapasitelere 7)yatırım tutarına 8)yatırım finansmanına ilişkin bilgileri derlemelidir.
Ön proje etüdlerinin sağlayacağı başlıca yararlar aşağıdaki başlıklar altında sıralanabilir; 1)işletmenin kesin olarak kurulmasına karar vermek.2)işletmenin hangi büyüklükte ve nerede kurulacagını belirlemek 3)işletmenin kurulması için iç ve dış finansman ihtiyacını tespit etmek ve finansmanla ilgili bankalara ve öteki kuruluşlara ön projeyi sunmak 4) işletme yatırım indirimlerinden kredi ve döviz tahsislerinden yararlanacaksa ilgili kuruma projeyi tanıtmak 5)projenın uygulanması donemınde karsılasılacak gucluklerı onceden gormek ve gerekli tedbirleri almak
Bir proje 7 aşamadan oluşmaktadır; 1)proje normal olarak herhangi bir faaliyetin teknik bakımdan uygun ve karlılık bakımından da yeterlı olacagı dusuncesı ıle baslar 2)bazı teknık iktisadi ve mali ön bilgileri kullanarak düşünülen faaliyetin maliyet fayda karşılaştırılmasının yapılması 3)ön projenın ortaya çıkarılması 4)çeşitli değerlendirmeler ile yatırım kararlarının alınması 5)kesin proje hazırlıkları bilinmek zorundadır. 6)projenın uygulama dönemi 7) deneme üretiminin bitişi ile birlikte yatırım düzeninin tamamlanması ve üretim döneminin başlaması
*optimum kuruluş yerinin seçimi:


                                    bölgeler
       A
           B
        C
1
Üretim fakörleri



2
Emek
5.000
6.000
6.500
3
Sermaye
5.500
5.200
5.000
4
Tabiat
10.000
11.000
12.000
5
I.üretim maliyeti
20.500
22.200
23.500
6
II.pazarlama ve ulaştırma masrafları
6.000
3.000
3.500
7
I+II=III toplam maliyet (satış maliyeti)
26.500
25.200
27.000
8
Satış geliri
30.000
30.000
30.000
9
Kar
3.500
4.800
3.000

İşletmedeki üretim maliyetleri işletmenin kuruluş yeri seçiminde önemli olmakla birlikte karar vermekte tek basına kriter teşkil etmez. Örnekteki toplam üretim maliyeti dikkate alındıgında A bölgesi işletmenin kuruluşu açısından en uygun oldugu yerdır.bu asamada karar vermek yanıltıcı olabilir. Bu nedenle işletmedeki üretim maliyetinden daha çok satış maliyetinin minimize edildiği yeri bulmak gerekmektedir. Görüldüğü gibi bu bölge B bölgesidir. İşletme ürün satışından belli bir gelir beklediğine göre karın maksimize edildiği yer B kuruluş yeri olarak ortaya çıkmştır.
*İŞLETMELERDE İŞ GÜCÜ DEVİR HIZI(İGDH):
İş gücünde devamlılığı sağlamak işletme açısından onemli.işgücü devir hızı belirli bir dönemde işletmede çalısan işgücünde meydana gelen azalmaların hesabında kullanılan bir oranıdır. Yüzde olarak ifade edilir. İGDH =işten çıkan veya cıkarılanların sayısının ortalama çalısan işci sayısına oranıdır.
*İŞLETMELERDE STOK ÇEŞİTLERİ:
Her işletmede oldugu gıbı hayvancılık işletmelerinde de uygulanabilecek stok çeşitlerini 5 başlık altında ele alınıp incelemek mümkündür bunlar 1)ihbar stok 2)emniyet stok 3)optimal stok 4)ortalama stok5) azami stok. Bu 5 stoktan ilk ikisi işletmede asgari stok seviyesını belirlemektedir.
1)ihbar stok: bir işletmedeki mevcut stok miktar belirli bir düzeye indiğinde işletmeye yeniden hammadde tedarik edilmesini haber veren stoktur   oa=belli bir dönem için gerekli stok miktari OB=işletmedeki stok kullanma zamanını CB=işletmenin stok yenileyebilme süresini CD= ihbar edilmesi gereken stok seviyesini ifade eder.
2)emniyet stok:  çok zorunlu olmadıkça işletme emniyet stoğa dokunmamalıdır.eğer üretimde kullanılmıssa öncelikle yenilenmesi gereken emniyet stok miktarıdır. 3)optimum stok ve optimum şiparis miktarının belirlenmesi: bir işletmede en uygun stok demektir. Çeşitli hesaplama yollarına başvurur; tablo ile hesaplama,grafik ile hesaplama, cebirsel hesaplama, bilgisayarla hesaplama.4)ortalama stok:  belirli bir dönemde işletme tarafından kullanılan stok miktarının yarısıdır.formüle etmek gerekirse;  olarak ifade edilir. 5)azami stok:  optimum stok miktarına eklenen ve işletmenin alabileceği stok veya işletmede en fazla bulundurulması gereken stok miktarı olarak tarif edilebilir.  olarak ifade edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder