16 Mart 2013 Cumartesi

Balık Muayene Metodları ve TMA (trimetilamin) Tayini



Balık Muayene Metodları ve TMA (trimetilamin) Tayini
Taze balık                                                           Bayat balık
1.Görüntü                                          Taze, parlak                                                      Donuk, mat
2. Koku                                                Karakteristik                                                     Fena ve itici
3. Ağız                                                  Kapalı                                                                  Açık
4. Gözler                                             Parlak, kabarık                                                 Donuk, çökmüş
5. Solungaç                                        Parlak, kırmızı, kokusuz                                               Solgun, kurşuni
6. Pullar                                               Parlak, sıkı tutunmuş                                     Solgun, gevşek
7. Yüzeydeki müköz                       Doğal, ince kıvamda                                       Koyu kıvamda,fena kokulu
8. Eti                                                     Sert, elastiki,kılçıktan zor ayrılır                 Kılçıktan kolay ayrılır
9. Palpasyonda                                 Parmak izi kalmaz                                           Parmak izi kalır
10. Karın                                             Normal dolgunlukta                                       Gaz nedeniyle şişkin
11. Anüs                                             Normal                                                               Şişkin, fırlamış
12. Kan                                                Parlak kırmızı, kokusuz                                 Koyu renkte
13. Boyundan tutulduğunda      Balık düz durur                                                Bükülür
14. Suya atıldığında                        Genelde batar                                                 Yüzer                                   

-TMA ( TrimetilAmin Tayini)
Balıkta bozulmanın daha erken saptanması için TMA (Tri metil amin) tayini yapılır.
TMAO (Tri metil amin oksit ) yalnız deniz balıklarında bulunur.
TMAO balık etinde çoğalan bakterilerin ve ortamda oluşan süt asidi bakterilerinin etkisiyle TMA ne dönüşür.
Taze deniz balıklarda eseri miktarda bulunan TMA, balığın bayatlığı arttıkça artmaya başlar.
TMA miktarı bayatlık ve bozulmanın göstergesidir.
Proteoliz olayı sonucu şekillenen diğer bozukluklardan daha erken şekillenir.
TMAO deniz balıklarında bulunma nedeni balıkların ozmoz vb fizyolojik olaylarda rol almalarından kaynaklanır.
Deniz balığı olan köpek balığında TMAO miktarı balık taze iken yüksek miktarda olduğundan bu deney uygulanmaz. Köpek balığında amonyak ve aminlerin varlığına dayanan testler güvenilir sonuç vermemektedir.
Tatlı su balıkları değişik bir su ortamında bulunmalarından dolayı TMAO çok eseri miktarda mevcuttur.
*Taze balıklarda               TMA      50 ppm                 % 5 mg
*Bayat balıklarda             TMA      50-100 ppm           % 10 mg
*Bozulmuş balıklarda    TMA       >100 ppm            >  % 10 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder