Balık Muayene
Metodları ve TMA (trimetilamin) Tayini
Taze balık Bayat balık
1.Görüntü Taze,
parlak Donuk, mat
2. Koku Karakteristik Fena ve itici
3. Ağız Kapalı Açık
4. Gözler Parlak,
kabarık Donuk, çökmüş
5. Solungaç Parlak, kırmızı, kokusuz Solgun,
kurşuni
6. Pullar Parlak,
sıkı tutunmuş Solgun, gevşek
7. Yüzeydeki müköz Doğal,
ince kıvamda Koyu kıvamda,fena kokulu
8. Eti Sert,
elastiki,kılçıktan zor ayrılır Kılçıktan kolay ayrılır
9. Palpasyonda Parmak izi kalmaz Parmak izi kalır
10. Karın Normal
dolgunlukta Gaz nedeniyle şişkin
11. Anüs Normal Şişkin, fırlamış
12. Kan Parlak kırmızı, kokusuz Koyu
renkte
13. Boyundan tutulduğunda Balık
düz durur Bükülür
14. Suya atıldığında Genelde
batar Yüzer
-TMA ( TrimetilAmin
Tayini)
Balıkta bozulmanın daha erken
saptanması için TMA (Tri metil amin) tayini yapılır.
TMAO (Tri metil amin oksit )
yalnız deniz balıklarında bulunur.
TMAO balık etinde çoğalan
bakterilerin ve ortamda oluşan süt asidi bakterilerinin etkisiyle TMA ne
dönüşür.
Taze deniz balıklarda eseri
miktarda bulunan TMA, balığın bayatlığı arttıkça artmaya başlar.
TMA miktarı bayatlık ve
bozulmanın göstergesidir.
Proteoliz olayı sonucu şekillenen
diğer bozukluklardan daha erken şekillenir.
TMAO deniz balıklarında bulunma
nedeni balıkların ozmoz vb fizyolojik olaylarda rol almalarından kaynaklanır.
Deniz balığı olan köpek balığında
TMAO miktarı balık taze iken yüksek miktarda olduğundan bu deney uygulanmaz.
Köpek balığında amonyak ve aminlerin varlığına dayanan testler güvenilir sonuç
vermemektedir.
Tatlı su balıkları değişik bir su
ortamında bulunmalarından dolayı TMAO çok eseri miktarda mevcuttur.
*Taze balıklarda
TMA 50 ppm % 5 mg
*Bayat balıklarda
TMA 50-100 ppm % 10 mg
*Bozulmuş balıklarda TMA >100 ppm > % 10 mg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder