26 Kasım 2012 Pazartesi

Hepatik Lipidozis - Karaciğer Yağlanması



                Yüksek verimli sütçü ineklerde, Pp ilk 3 ayda, negatif enerji dengesi sonucunda şekillenir. Laktasyonun ilk döneminde ortaya çıkar genelde. Kuru dönemde iyi bir besleme ve enerji takviyesi yapılmalıdır. VKS 3.5 olmalıdır. Pik dönemde de VKS en fazla 2.5’a düşmelidir.
NED: Hayvanın laktasyonda süt için harcadığı enerjinin besinle aldığı enerji tarafından karşılanamamasıdır.

Patogenez
                İlki hayvanların aşırı yağlandırılmasıdır. İkincisi ise Aşırı yağlı hayvanların, NED ile birden aşırı kilo kaybetmeleri sonucunda; Yağ mobilizasyonu sonucu serbest yağ asitlerinin kanda artması ve Karaciğerde birikmesi, VE Karaciğerde sentezlenen trigliseritlerin yeterli seviyede sekrete edilmemesi ile karaciğerde birikmesidir.

Semptom
                Doğumdan önce çok yağlı ve şişman olanların, doğum sonrası aşırı kilo kaybetmesi, iştahsızlık.

Laboratuvar Bulguları
                NEFA, Karaciğer enzimleri, Keton cisimcikleri artar, lökositozis görülür. Glikoz, trigliserit, kolesterol, VLDL, Albümin, Mg ve Ca ise azalır. (Trigliserit, Kolesterol ve VLDL azalmışsa KC yağlanmış demektir.)

Teşhis
                Biyopsi ile yapılır, Tuber coxae ile olecranon ve diz eklemi üçgeninin ortasından yapılır.

Tedavi
                Hipoglisemi kaldırılır öncelikle. Yağ birikimi ve mobilizasyonu engellenmelidir. Biriken yağlar uzaklaştırılmalıdır. Karaciğer de enerji ürettiren proküsör maddeler verilmelidir.
IV glikoz %5-10-20 + insülin (15-200 IU) verilir. Glukoz preküsörleri (Sodyum propriyonat, gliserin, propilen glikol 0.5gr/kg dozda) verilmelidir. Deksamethazon da uygulanmalıdır. Bu 3 uygulama NED’i ortadan kaldırmak için yapılır. Aminoasit ve yağların mobilizasyonu içinde niasin, kolin ve methionin verilir. Vit E, Se takviyesi yapılır ve Boraks da verilmelidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder