3 Kasım 2012 Cumartesi

Kedilerde Meme Hiperplazisi


Meme hiperplazisi, meme displazisi, fibroadenoma kompleks, meme fibroadenomatozisi, fibroepitelyal hiperplazi ve fibroglandular meme hipertrofisi olarak da adlandırılan meme hipertrofisi, kanal epitelinin ve meme stromasının hızlı bir şekilde proliferasyonu ile karakterize olup, bir ya da daha fazla meme lobunu etkilemektedir. Etkilenen meme bezlerinde diffuz genişleme veya çeşitli büyüklüklerde lokalize kitleler gözlemlenmektedir. Bu şekil olguların meme tümörlerinden ayrımları zordur.

Meme hipertrofisinin genellikle gebe veya gebe olmayan genç kedilerde (13 hft- 2 yaş) görüldüğü belirtilmekle birlikte, herhangi bir yaştaki (10ay – 11 yaş) erkek veya dişi kedilerde de görüldüğü bildirilmektedir. İstatistiksel olarak önemli bir ırk insidensinin bulunmadığı da yapılan araştırmalar sonucu ortaya konmuştur.

Kedilerde görülen meme hipertrofisi meme dokusunun progesterona aşırı tepkisi sonucu oluşmaktadır. Kedilerde meme hipertrofisi gebelikte, seksüel siklusun diöstrus evresinde ve eksojen progesteron (medroxyprogesterone acetate veya megestrol acetate) uygulanan herhangi yaştaki kedilerde görülmektedir.

Gebe veya gebe olmayan luteal fazdaki kedilerde görülen meme hipertrofisi doğumdan veya luteolizisten sonra spontan olarak geriler. Bu nedenle kedilerde etkilenen meme lobunun cerrahi olarak uzaklaştırılması tavsiye edilmez. Böyle bir durumda OHE en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Bunun yanında OHE uygulandığı veya progesteron uygulaması kesildiği halde yanıt alınamayan kedilerde progesteron reseptör blokörlerinin (aglepriston) uygulamasının da etkili bir tedavi yöntemi olduğu bildirilmiştir.

Meme hipertrofisi her yaştan kedide görülmekle beraber genç kedilerde olguya daha sık rastlanmaktadır. Meme hipertrofisi ovulasyondan sonra şekillenen CL’dan salgılanan progesteron etkisi ile oluşmaktadır. Meme hipertrofisi kedilerde CL’un doğal regresyonundan sonra  spontan gerilemektedir. Oysa kedilerde CL’un ömrü 40-45 gün olduğu için bu sürelerin beklenmesi memede bazı olumsuzluklara yol açacağından erken müdahale önerilmektedir.

Operatif tedavi olarak OHE uygulanabilir. Medikal tedavi olarak ise, yapılan çalışmalarda Cabergolin ile Aglepriston’un beraber kullanımı ile başarılı sonuçlar alınmıştır.

Meme hipertrofisi olan bu kedide, tedavi günü serum progesteron konsantrasyonu 2,96 ng/ml ve serum östradiol konsantrasyonu 5 pg/ml den düşük olarak tespit edilmiştir. Kedi, 15 mg/kg canlı ağırlığa aglepriston (Alizine, Virbac®) ile haftada iki gün üst üste 3 hafta boyunca ve bu tedaviye ek olarak cabergolin (Galastop, Ceva®)  5 μg/kg c.a. ile hergün günde 1 defa, per os (PO) birinci haftada uygulandı, 3 hafta sonundaki muayene de, meme bezlerinde belirgin küçülme ve süt salgısının kesildiği saptandı. Tedavi başlangıcından 6 hafta sonra, meme bezlerinin tamamen küçüldüğü ve serum progesteron ve östradiol konsantrasyonlarının sırasıyla 0.142 ng/ml ve <5pg/ml olduğu saptanmıştır. Süt salgısının mevcut olduğu bu tarz olgularda aglepriston (Alizine, Virbac®) ve cabergolin’in (Galastop, Ceva®) birlikte kullanımı ile başarılı sonuçlar alınmaktadır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder