14 Kasım 2012 Çarşamba

Pnömoniler


Akciğerin Yangısı


Pneumoni olarak  adlandırılır. Pneumoniler bronkopneumoni bronşların ve alveollerin birlikte yangılanması(lobuler yada supuratif),lober pneumoniler(fibrinli). Lobuler pneumoniler lobuluslarda düzensiz. Lober pneumoler diffuz yayılım gösterir. İntersitisyel  pneumoniler  granulamatoz pneumoniler embolik  pneumoniler aspirasyon pneomoniler gibi pneumoniler vardır. Pneumonilerden en çok etkilenen hücresel yapı tip 1 alveol epitelleridir. Bu hücreler ister yangı epitellerine karşı isterse yabancı maddelere karşı duyarlıdır. Bu hücreler hemen nekroze olurlar dökülürler. Yerlerine tip 2’ler gelir. Bu tip 1’lerin etkilendiği dönemde  alveoler içerisinde tip 1’lerle birlikte nötrofil eksudasyonu yada makrofaj eksudasyonu görülür. Etken ortadan kalkarsa tip 1 yerine tip 2 doldurur. Bu döneme epitelizasyon dönemi deriz. Tip 2’ler geldiği zaman eksudatif fazdan proliferatif faza geçtiği dönem olur. Yangısal durumlarda eksudatif dönemde yangı kataralden fibrinliye kadar değişir. Nekrotik olabilir. Bu nekrotik yapıları bronkopnomoninin lober pnomonisinde daha çok görürüz. Bu lezyonlar akut yada kronik olur. intersitisyel pneumonilerde lokalizasyon belirlemek zor diğerlerinde kranio ventral bölgededir. Emboliklerde emboliyle karakterize. Granulomatözde de granulomlar tarzında lezyonlar var. Bunları makroskobik olarak rahatlıkla tanımlayabiliriz. Supuratif pneumoniler daha çok alveol bronş sınırında başlar.  Bu bölgeler savunma mekanizmalarınca zayıf ve bu bölgelere ince partiküller daha kolay geçer. Ayrıca buralar daralan bölgelerdir daha kolay tıkanır ve enfeksiyon oluşması için uygun bir ortam yaratırlar.
                                                                                                                                            


Pnomoniler
1.       Bronkopnomoni à lobuler (supuratif) pnomoni
        àlober (fibrinli) pnomoni
2.       İntersitisyel pnomoni
3.       Granülomatöz pnomoni
4.       Embolik pnomoni
5.       Özel pnomoni
                Pnomoniler kısmına geldik solunum sisteminin. Tabi sizi en çok ilgilendiren bölümlerden biri. Sınıflandırmıştık pnomonileri. Bronşlarla beraber akciğer dokusunun yangılandığı durum bronkopnomonidir. Bronkopnomiler daha sınırlı yapıda lobuler yani irinli supuratif pnomoniler yada  lober pnomoniler yani fibrinli pnomoniler olmak üzere  ikiye ayrılır. Bronkopnomoniler bu şekilde ikiye ayrılır. Bronkopnomoniler dışında İntersitisyel, granülomatoz, embolik ve özel pnomoni dediğimiz; aspirasyon pnomonisi, lipid pnomonisi veya gangrenli pnomoniler özel pnomoniler grubu içerisinde yer almaktadır. Bunlarda makroskobik görünümleri açısından pnomonilerin sınıflandırılmasıdır. Bronkopnomoniler birbirlerine çok benzer makroskobik olarak ancak fibrinli olan daha hızlı ilerler tabi  aynı zamanda büyük oranda kandan fibrin çıkısıyla karakterizedir. İntersitisyel olanlar daha diffuz yayılım gösterir ve belli bir lokalizasyonu yoktur. Genellikle bazı kitaplar intersitisyel pnomoninin dorso-caudal bölgelerde daha çok oluştuğunu söyler ama böyle bir gösterge her zaman geçerli bir argüman değildir. Daha çok diffuz yayılım gösterir. Embolik ve granülomatöz olanlar birbirine benzerlik gösterir. Daha çok multifokal yayılım gösterir. 

2 yorum:

  1. peki soru şu : neden viral infeksiyonlarda fibrinli pneomoni görülür ? ((= vize sorumuzdu da (iü vet. fak özel pato 1)

    YanıtlaSil
  2. http://baytarizm.blogspot.com/2012/12/ozel-patoloji-solunum-sistemi.html :)

    YanıtlaSil