14 Kasım 2012 Çarşamba

Özel Pnömoniler




Gangrenli yada gangrenöz pnömoni; çoğunlukla nekrozun ön planda olduğu ve diğer pnömoniler başta supuratif bronkopnömoniler olmak üzere, bunların komplikasyonu olarak karşımıza çıkar. Putrefaktif ve saprofit aktive olarak bu tip gangrenli lezyonlara yol açabilir. Yabancı cisimlerin aspirasyonu yani putrefaktif etkenleri içinde bulunduran ya da kokuşma bakterilerini içinde bulunduran yabancı cisimler, akciğer dokusuna yayılarak gangrenli pnömonilere neden olurlar. Bu tip pnömonilerde bazen komplikasyon olabilir. Kötü kokulu akciğer, göğüs boşluğu empiyemleri ve göğüs boşluğunda irin toplanması da şekillenebilir.

Aspirasyon pnömonisi de, yabancı cisimlerin solunum yolu ile alınmasıyla meydana gelir. Buna biz daha çok buzağılarda entansif buza yetiştiriciliğinde bazen kova ile süt verilmesinde rastlarız. Bazen beyaz kas hastalıklı hayvanlarda, yutkunma refleksinin bozuk olması ya da veteriner hekimlerin ve hayvan sahiplerinin, bir ilaç içirirken hayvanın dilini tutup, zorla içirme sırasında akciğere kaçarak aspirasyon pnömonisine yol açar. Genel de içinde bakterilerin olup olmamasına göre lezyonlar irinli olabilir. Putrefaktif hale de gelebilir. Tüm akciğeri kaplayabilir. Aspirasyon pnömonisinin diğer bir formu da Lipid Pnömonidir. Bu tip pnömoni yağlı maddelerin, bitkisel ya da hayvansal kökenli olabilir, bunların aspire edilmesiyle oluşur. Lipidin bitkisel olanları yani bitkisel yağlar genellikle fazla irritan değildir. Hayvansal olanlar, yani tereyağ gibi erimiş olanlar daha irritandır. Şiddetli gangrenli ponömonilere yol açabilir. Yalnız bazı endojen lipid pnömonilerle karıştırılmaması gerekir. Endojen olarak da bazen lipid pnömopnileri biz daha çok köpek ve kemirgenler de görürüz. Bu daha çok yüksek yağ içeriği ile beslenen, yüksek kolesterol içeren yemlerle beslenen hayvanlar da endojen lipid pnömoni dediğimiz, köpük hücreleri ile karakterize lezyonlardır.

Üremik Pnömoniler
                Böbrek yetmezliği olan, nefrotik sendromlu hayvanlar da üremi, kanda üre yükseldiği zaman akciğer kapillar damarlarında hasar meydana getirir. Buna bağlı olarak intersitisyel dokularda ödem ve sonucunda bir pnömoni gelişebilir. Üremilerde kan kalsiyum seviyesi yükselir ve kalsiyum yumuşak dokularda metastatik tarzda kalsifiye olur. Bunların başında akciğer gelir. Akciğer üzerinde küçük tebeşir tozu serpilmiş tarzda, sert, toplu iğne başından daha büyük olmak üzere kalsifiye alanlar ile karakterizedir.

Granülomatöz Pnömoniler
                Bu pnömoniler daha çok hayvanlarda, tüberküloz ve mantar enfeksiyonları gibi hastalıkların göstergesidir. Akciğerde yaygın  belli bir lokalizasyon yok ama genelde dissemine, tüm akciğere yayılmış halde, küçük odaklarla karakterize granülomatöz pnömoniye yol açar. Mantarlar içinde histoplazmalar, kriptococcuslar, plastomicesler yer alır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder