VİTAMİNLER
•
Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik
maddelerdir.
•
Organizmaya doğal besin kaynaklarından alınırlar.
•
Vitaminlerin besin maddesi ve farmakolojik madde olarak
iki farklı görevi vardır.
•
Büyük bir kısmı enzimlerin aktif olmalarını sağlayan
koenzimlerin yapısını oluşturur.
•
Bazı vitaminler besinle alınır, sentez edilemezler,
bazıları ise vücutta yapılır.
Genel olarak gıdalarla alınan bu
maddelerin eksikliği (Avitaminoz) veya fazlalığı bir takım hastalıklara neden
olur.
•
Vitaminler kimyasal bileşiklerine göre
Alkol
(inozitol, kolin)
Nükleotid
(riboflavin, nikotinamid adenin dinükleotid)
Steroid
Karotenoid
gibi çeşitli maddelerdir.
1. Suda eriyen vitaminler
2. Organizma için fazla olanı atılır
3. Yağda eriyen vitaminler
4. Depo edilir.
SUDA ERİYEN
VİTAMİNLER
•Tiyamin
(B1)
•Riboflavin
(B2)
•Niasin
(Nikotinamid) (B3)
•Pantotenik
asit (B5)
•Piridoksin
(B6)
•Folik
asit (B9)
SUDA ERİYEN
VİTAMİNLER
•Siyanokobalamin
(B12)
•Biotin
(H vitamini)(B7)
•Lipoik
asit
•C
vitamini
Tiamin (B1 vitamini)
•Vücuttaki
çoğu hücresel reaksiyon için gereklidir. Omurgalıların büyük bir kısmı ve
mikroorganizmalar için gerekli bir vitamindir. Hücrelerde aktif koenzim şekli
tiamin pirofosfat’tır. Alfa-keto asidin dekarboksilasyonu ve alfa-ketollerin
şekillenmesinde rol oynar.
•Sinir
sistemi, kalp ve kasların normal fonksiyonunu sürdürebilmesi için hayati öneme
sahiptir. Normal büyüme ve gelişmeye destek olur. Et, buğday, kuru baklagiller, balık ve
fındıkta bulunur.
•Eksikliği
durumunda, yorgunluk, depresyon, zihinsel faaliyetlerde azalma, kas krampları,
kalbin büyümesi ve sonuç olarak “beriberi” hastalığı görülmektedir. Beriberi hastalığı, karbohidrat yönünden zengin tiamin eksik olan besinle beslenildiğinde ortaya
çıkmaktadır.
•Gebelikte
ve süt verirken daha yüksek dozda ihtiyaç duyulur. Alkolizm genel olarak B vitamini eksikliğine yol açmaktadır.
Riboflavin (Vitamin B2)
•Büyüme
ve gelişme için gerekli bir vitamindir. Gelişme çağında büyüme hızını etkiler.
Enerji oluşturma, sinir gelişimi, kan hücresi gelişimi ve belirli hormonların
düzenlenmesinde görev alır.
•Et,
süt ürünleri, yumurta vb’da bulunur. Sağlıklı
mukoz membranlar için gereklidir. Eksikliğinde sinir sistemi, deri, saç,
kan hücreleri, mukoza ve gözde bozukluklar ortaya çıkar.
•Koenzim
şekli Flavin mononükleotid (FMN) ve Flavin Adenin Dinükleotid(FAD)’dir.
Vitamin B3 (niasin)
•Metabolik
hücre aktivitesi için temel teşkil eden enzimlerin oluşturulması, hormonların
sentezlenmesi, genetik materyalin tamiri ve sinir sisteminin normal
faaliyetinin sürdürülmesinde diğer B vitaminleri gibi rol oynamaktadır.
•Et
(tavuk, hindi eti), balık, buğdayda bulunur. Niasin B3 vitamininin aktif
formlarının sentezinde gereklidir.
•Kalp
krizi, depresyon ve migren ağrılarının azalmasını sağlar.
•Koenzim
şekli nikotinamid adenin dinükleotid (NAD) veya nikotinamid adenin dinükleotid fosfat (NADP)’tır.
•Pellegra
hastalığına neden olur. Depresyon, dermatit, ve diyare gibi ciddi
semptomlar görülür. Mısırla beslenen insanlarda sık rastlanır. Sinirsel ve
ruhsal bozukluklar ortaya çıkar.
Piridoksin (Vitamin B6)
•Vücudun
protein, karbohidrat, ve yağ kullanımını etkileyen metabolik işlevleri yürütmek
üzere koenzim olarak görev yapar.
Triptofanın niasin’e dönüştürülmesine yardımcı olur.
•Amino
asit metabolizmasında transaminasyon, dekarboksilasyon reaksiyonlarında rol
oynar.
•Et,
balık, yumurta, süt ve tam buğdayda bulunur. Sağlıklı kardiyovasküler sistem,
sinir sistemi ve bağışıklık sistemi için gereklidir. Deri, saç ve normal
kırmızı hücre oluşumuna destek olmaktadır. Strese karşı rahatlatıcıdır.
Eksikliğinde ortaya çıkan Semptomlar
•Zayıflık,
yorgunluk, sinirlilik, uykusuzluk, hiperaktivite, anemi, deri lezyonları,
böbrek taşı oluşumu gibi.
•B6
vitamininin fazlası da böbrek taşına neden olabilir. Yüksek doz sinir
sisteminde önemli harabiyete yol açabilir.
Pantotenik Asit
•Koenzim
A’nın sentezi için gereklidir. Koenzim A yağ asidi sentezinde açil taşıyıcı
protein kısmının bir komponentidir. Koenzim A, yağ asidi oksidasyonu, yağ asidi
sentezi, piruvat oksidasyonu ve biyolojik asetilasyonda yer alan enzimatik
reaksiyonlarda açil grubunu taşır. Buğday, kırmızı ette, baklagillerde yaygın
olarak bulunur.
•Eksikliğinde
solunum yolları, mide ve barsak mukozalarında enfeksiyonlara karşı direnç
azlığı görülür.
Vitamin B12 ( Siyanokobalamin)
•DNA
materyalinin oluşturulmasında koenzim olarak rol oynar. Sinir, deri, saç ve kan
hücrelerinin büyümesi ve gelişimini ilerletir, yağ, karbohidrat ve protein
metabolizmasında önemlidir. Bitkilerde bulunmaz
•Hafızayı
ve enerjiyi artırabilir. Alzheimer hastalığı’nın tedavisinde gereklidir. İmmun
sistemi geliştirir. Eritrositlerin ve epitel hücrelerin normal maturasyonu ve
gelişmesi için gereklidir. Nükleik asit ve nükleoprotein sentezinde görev
yapar.
•Et,
balık, yumurtada bulunur.
Askorbik asit (Vitamin C)
•Kollajen
üretimi için esastır. Doku tamirinde gereklidir. Fenilalanin, tirozin, folik
asit ve demir metabolizması için ihtiyaç duyulur. Ayrıca, bağışıklık ve sinir
sistemlerinin sağlıklı olması için hayati öneme sahiptir. Bunun nedeni, kan
damarlarını güçlendirmesidir. Oksidasyon-redüksiyon reaksiyonlarına iştirak
eden bir antioksidandır.
•Karbohidratların
kullanımında, yağ ve proteinlerin sentezinde ihtiyaç duyulur.
•Bağ
dokusu olan kollajenin yapımında rol oynar. Kollajen hastalıklara karşı savunma
mekanizmasıdır. Kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik eder.
Sağlıklı diş ve dişetine destek olur, doku zedelenmeleri, yanıklar ve yıkılmış
dokuların iyileşmesinde görev alır.
•Kemik
iliğinde hemoglobin ve kırmızı-kan hücrelerinin üretimine iştirak eder.
•Demirin
barsaklardan emilmesinde rol oynar, anemi tedavisinde kullanılmaktadır.
Eritrositlerin yapımı ve olgunlaşmasında, antikor üretiminde, toksinlerin
inaktivasyonunda rol oynar, ayrıca kanserle savaşan interferonları teşvik eder.
Eksikliğinde;
•Skorbüt
hastalığı görülür. Diş etlerinde kanamalar, ülserler, genel durumda halsizlik
olur.
•Yeşil
sebze ve meyvalar (limon, portakal gibi), kuşburnu, yeşil biber, brokoli,
maydanoz gibi bulunur.
•Taze
sebzelerin pişirilmeden veya az pişmiş olarak tüketilmesinde fayda vardır.
Işığa veya havaya maruz kalan besin maddesinde C vitamini konsantrasyonu
azalır.
Biotin (Vitamin H)
•Normal
büyüme ve gelişme için esastır. Barsaklardaki bakteriler vücut için gerekli
olan biotini üretmektedir.
•Karboksilaz
enzimlerinin prostetik grubudur (CO2 molekülünü bağlamayı katalize eden
enzimlerin koenzimidir). Protein
metabolizmasında rol oynar.
•Biotin
yoğun olarak yumurta sarısında, balık, maya, karaciğer, böbrekte, kahverengi
pirinçte, bulgurda bulunur. Çiğ yumurta akında bulunan avidin, barsak kanalında
suda biotinle erimeyen bir kompleks yapar ve biotinin emilmesini engeller. Bu
nedenle fazla çiğ yumurta yenilmemelidir.
Eksikliğinde;
Kas
ağrıları, yorgunluk, iştah azlığı, anemi, depresyon, bağışıklık sisteminin
zayıflaması, saç dökülmesi görülür.
Folik asit (Vitamin B9)
•DNA’nın
oluşumu sırasında koenzim olarak görev yapar.
•Kırmızı
kan hücreleri de dahil olmak üzere vücudun tüm hücrelerinin büyüme ve
çoğalmasında önemlidir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu sağlar. Fetusun
sinir sistemi gelişimini düzenleyerek sağlıklı bir gebelik geçirilmesinde
etkilidir.
•Eksikliği
büyüme geriliği ve anemiye neden olur.
•Folik
asit eksikliğine bağlı anemi tedavisinde takviyesi yapılır.
•Koenzim
şekli tetrahidrofolik asittir. Hidroksi metil, formil veya metil gruplarının
transfer edildiği enzimatik reaksiyonlarda,
amino asit, pürin ve pirimidin metabolizmasında tek karbon transferi
olan reaksiyonlarda görev yapar. Karaciğer ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde
bulunur.
LİPOİK ASİT
•Piruvatın
ve diğer alfa keto asitlerin oksidatif dekarboksilasyonunda rol alan
koenzimlerdir. Karaciğer, maya, yeşil yapraklar ve soya fasülyesinde fazlaca
bulunur.
YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER
•Suda
erimeyen, yağ ve yağ çözücülerde eriyen vitaminlerdir.
•Organizmada
depo edilirler ve eksiklikleri daha geç ortaya çıkar.
•A,
D, E, K vitaminleri
Vitamin A
•Vitamin
A biyolojik olarak aktif üç molekülden oluşmaktadır.
•Retinol,
retinal ve retinoik asit
•Bu
bileşikler karotenoidler olarak bilinen moleküllerin bir üyesi olan
beta-karotenden türemiştir. A vitamininin provitamin formu olarak
adlandırılmaktadır. A vitamini gıdalarla ya direkt ya da provitamin olarak alınır.
•Barsakta
hidrolize olarak vitamin A’ya dönüşür.
•Vitamin
A gözün retina tabakasında bulunan ışığa duyarlı hücrelerdeki görme pigmentinin
öncül maddesidir.
•Balık
yağı, tereyağı, yumurta sarısı, peynir,
süt, karaciğer ve özellikle havuçta bulunur.
•Uzun
süreli A vitamini eksikliğinde gözün kornea tabakasında ilerlemiş keratinleşme
gözlenir. Beta karoten çok etkili bir antioksidan olup, serbest radikallerin
üretimine bağlı olarak gelişen kanser riskini azalttığı ileri sürülmektedir.
Yağda eriyen vitamin olması nedeniyle vücutta birikir ve karaciğerde yüksek
düzeyde birikmesi toksisiteye neden olmaktadır. (Kemik ağrısı, diyare gibi
etkileri olur)
•Vitamin
A eksikliğinde ilk oluşan semptom gece körlüğüdür. Eksikliğinde büyüme ve
gelişme yavaşlar, epitel doku ve mukozada harabiyet olur. Merkezi sinir
sisteminde bozukluklar ortaya çıkar. Göz dokularında değişiklikler oluşur ve
gece körlüğü başlar.
Vitamin D
•Güneş
vitamini olarak da bilinmektedir. Bir steroid hormon olan D vitamini hücre içi
reseptörü ile interaksiyona girerek spesifik gen ekspresyonunu düzenleme rolüne
sahiptir. Sentez edilmelerinde ultraviole ışınlar etkilidir.
•Normal
vücut büyüme ve gelişmesinde gereklidir. D vitamini özellikle kemik oluşumunda
kalsiyum ve fosforu absorbe etmede kullanılmaktadır. Barsak kanalında kalsiyum
ve fosforun emilmesini hızlandırır.
Hücre büyüme ve olgunlaşmasını teşvik eder. Sağlıklı sinir sistemi ve
bağışıklık sistemini destekler. Organizmada kalsiyumu bağlayan protein
sentezinin değişik tipleri vardır (D1, D2, D3).
•Yeşil
sebzelerde, yumurtada, mısır, ayçiçeği,
bitkisel yağlarda, (mısır, ayçiçeği, pamuk tohumu yağları), yer fıstığı
ve yağında bulunur
Eksikliğinde;
Kas ve
sinir sisteminde dejenerasyon, kan damarlarında ve bağ dokuda değişiklikler
gözlenir. Anemi, ağırlık kaybına neden olur.
•Süt,
peynir, balık, karaciğer ve yumurtada bulunur.
Eksikliğinde;
Kalsiyum ve fosfor metabolizmasının
bozulması nedeniyle normal kemikleşme olamamakta ve “raşitizm”
görülmektedir. Çocuklarda kalsiyum azlığı nedeniyle kemikler yumuşar ve
eğrilir. Uygun seviyede alınmaması osteoporoza, artiritis’e ve kansere neden
olur.
Vitamin E,
Tokoferol
•Çeşitli
enzim sistemlerinde koenzim olarak görev yapar.
•Vücutta
zararlı etkilere neden olabilecek fazla oksidasyonun olmasını engeller.
•Yağlar,
hücre membranları, DNA ve enzimleri hasardan korur.
•Kalp
hastalığı ve kansere karşı koruyucu antioksidan olarak rol oynar. Bunun nedeni
Serbest hidroksil grubu içermeleridir. Bu sayede eritrositlerin hemolizlerine
engel olur. Bağışıklık sistemini geliştirir.
K Vitamini
•Bulunduğu
gıdalar ıspanak, karnabahar, brokoli, lahana,kestane, gibi
•İnsanlarda
barsaklarda bulunan bakteriler tarafından sentezlenir. Bu nedenle, eksikliği
sık olarak görülmez.
•K
Vitamini kanın pıhtılaşması için kritik öneme sahiptir. Anti hemorajik madde
olarak da adlandırılır. Eksikliğinde kanın pıhtılaşma zamanı uzar, kolay kanama
meydana gelebilir.
•Oksidatif
fosforilasyonda rol oynar.
Çok iyi olmuşlar
YanıtlaSil