1 Aralık 2012 Cumartesi

Hematopoetik Sistem



                Kan ve kan yapan organların hepsini hematopoetik sistem olarak değerlendiririz. Kemik iliği, uzun kemiklerin epifiz kısmı, kostalar, kafatası ve scapula gibi bölgelerde yapılır.
                Kan hücrelerinin hepsi kök hücrelerden köken alırlar. Myeloid veya lenfoid kök hücrelerden köken alırlar. Myeloid kök hücrelerinden;
-Myaloblastlar àgranülasitler,
-Megalokaryositler àtrombositler,
-Trofoblastlar àeritrositler şekillenirler.
                Yenilenme sadece kök hücrelerde meydana gelir. Kemikiliğinde kök hücre sayısı sadece %1 dir. Fazlası bozukluktur. (3 evresi vardır.) YenilenmeàFarklılaşmaàOlgunlaşma
                Kemikiliğinin kinetiğinde myeloproliferasyon (1 saat), Eritrosit proliferasyonu (4 gün), Trombosit proliferasyonu (4gün) sürer. Bir sistem hücresinden 104 tane kemikiliği hücresi şekillenir. Myoloid/eritrosit oranı ½ dir.
                Kemikiliği nasıl değerlendirilir?
-Alınan enerjinin kalitesi: Yeterince hücre alınmalı, 25 hücre çekilmeli
-Megakaryositlerin varlığı:
-Demir depolarının değerlendirilmesi:
                Esas kriter myoloid/eritrosit oranının ½ olmasıdır. Farklılaşmaları; uyarı almış pluripatent hücrelerden oluşur. Bunu da koloni stimüle edilci faktörler uyarır ve hücreyi belirli bir yönde geliştirirler. (Makrofaj stimüle edici faktör, Eritrosit stimüle edici faktör).
                Eritropoitin: Eritrosit gelişimi için kilit bir hormondur. Böbreklerden salınır. Üremide anemi şekillenmesinin sebebidir.
                İnterlökinler: 4’ den 9’ a kadardır. Her biri farklı bir hücrenin olgunlaşması için uyarı verir. Yangı hücrelerini uyarırlar (Lenfosit, makrofaj, nötrofil).
                Kromopoitin: trombosit olgunlaşmasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder